Marius Serban
Romania n-a fost niciodata granarul Europei, conform lozincii adanc incetatenite in mentalul colectiv, pentru ca nu s-a impus niciodata pe pietele externe atat prin cantitatile mari de cereale, cat prin calitatea superioara a acestora.
“Apropo si de aceea lozinca ca Romania a fost granarul Europei si iar va fi! N-a fost niciodata granarul Europei Romania. Nici n-avem cum sa fim cantitativ – Franta, Italia, Spania au produs intodeauna mai mult. Romania, insa, a produs un grau de o exceptionala calitate si prin asta a fost renumita. Palatele de pe Calea Victoriei s-au construit din exportul de grau de foarte buna calitate”, a aratat Valeriu Tabara, presedintele ASAS la o conferinta organizata la Iasi de Asociatia Granarii si Agrisol.
El a punctat ca, din pacate, Romania a pierdut intre timp si acest atu.
“Nu trebuie sa fii un mare specialist ca sa vezi ca rapita este afectata de sclerotina. Se vede dupa culoarea ei. Noi avem un foarte mare risc legat de partea acesta de culturi in intervale sau in asolamente foarte scurte. (…) In sudul tarii sa stiti ca nu producem un porumb de calitate, chiar daca productia este mare”, a conchis Tabara.