Ministerul Agriculturii nu are niciun plan pentru accesarea fondurilor pentru ecoscheme in Romania, adica circa 500 de milioane de euro, ceea ce se va traduce in pierderi de 100 de euro la hectar pentru fermieri in urmatorii ani.
“Impactul financiar asupra agriculturii romanesti va fi fantastic. Fondurile pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitie sunt foarte mari. Sunt 22 de miliarde de euro pe doi piloni. Noi riscam sa nu primim de acolo cel putin 30-40%, pentru ca doar pe ecoscheme avem 500 mil. euro anual. Nu exista niciun plan de ecoscheme in Romania”, a declarat Emil Balteanu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice ACCPT Iaşi ”Grânarii”, intr-o conferinta de presa la Iasi.
La randul sau, un alt fermier din zona Moldovei considera ca lipsa de implicare a statului pentru accesarea fondurilor alocati ecoschemelor va scoate circa 100 euro/ hectar anual din buzunarele fermierilor.
“In noua Politica Agricola Comuna se pune un mare accent pe protectia mediului. Ceea ce inseamna ca Uniunea va compensa, cumva, pierderile de productie de la nivelul fermelor. Acest lucru este binevenit pentru fermierii din Europa, insa va fi o mare problema pentru fermierii romani. Daca statul roman nu va face un Plan National Strategic bun care sa cuprinda acele ecoscheme care conditioneaza atragerea acestor fonduri europene pe cei doi piloni – plati directe si dezvoltare rurala, exista riscul ca noi sa pierdem 100 de euro pe hectar in urmatorii ani pentru ca statul nu creeaza cadrul legal pentru ca noi sa accesam aceste fonduri”, a adaugat Ioan Puiu, un fermier care lucreaza circa 500 de hectare de teren in Botosani.
Acesta a dat exemplul exercitiului financiar trecut cand fermierii romani nu au putut accesa din cauza incopetentei oficialilor Ministerului Agriculturii, peste 2 miliarde de euro, iar, pana acum, nimeni nu a fost gasit responsabil pentru acest lucru.
“In exercitiul financiar trecut, la fel, nu am accesat peste 2 miliarde de euro. Ati vazut vreun studiu la vreo institutie a statului care sa arate cine a fost vinovat pentru acest lucru? Ne intreaba fermierii germani si astazi de ce nu am luat banii aia. Puteam sa-I mutam de la orice masura la alta masura. Tinea doar de politica agricola a statului roman”, a continuat fermierul.
Fermierii acuza Ministerul Agriculturii de actiuni indreptate impotriva intereselor fermierilor si de opacitate in comunicarea cu acestia.
“Noi credem, la nivel de asociatie, ca se face mult prea putin din partea statului roman la nivelul Ministerului Agriculturii si cred ca este prima data cand este o liniste profunda in Ministerul Agriculturii cu privire la dezvoltarea agriculturii din Romania. Noi nu auzim nimic din ce se intampla la Bruxelles decat prin intermediul organizatiilor la care suntem afiliati. Noi nu avem comunicate din partea Ministerului Agriculturii in care sa ni se spuna – s-a votat Pactul Verde European (..) si de anul viitor veti avea acces la unele fonduri daca veti cultiva plante protaeaginoase, plante care asigura biodiversitate, etc. Suntem foarte foarte departe de ceea ce au tarile din Centrul Europei ca sa nu mai vorbim despre cele din Vestul Europei”, a adaugat Puiu.
El a aratat ca toate masurile intreprinse de fermieri pentru sensibilizarea oficialilor din minister au fost sortite esecului.
“Din pacate nu putem face nimic. Comunicarea este intr-un singur sens. Am demonstrat cu tractoare pe strazile Iasiului, ministerul a zis ca e deschis la orice colaborare. Nu s-a intamplat absolut nimic din niciun punct de vedere. Ca si cum nu a fost nimic”, a conchis agricultorul din Botosani.