Slaba dezvoltare a zootehniei, capacitatile de procesare limitate ale oleaginoaselor si artificiile de business fac ca Romania sa exporte floarea soarelui in Bulgaria, de unde importa ulei. Srotul rezultat ramane, insa, acolo.
“De ce ma duc cu floarea soarelui in Bulgaria? Ca sa import uleiul, figurez cu import, dar ce-mi ramane in Bulgaria? Ramane o parte valoroasa – srotul. Srotul de floarea soarelui, srotul de rapita. Ar trebui sa ramana in Romania ca sursa pentru utilizarea in nutreturile combinate ale Romaniei si nu numai. Pentru ca unele dintre aceste sroturi combinate pot sa se constituie in materie prima pentru produse farmaceutice si medicinale”, a declarat Valeriu Tabara, presedintele Academiei Agricole si Silvice (ASAS) din Bucuresti, la o conferinta, la Iasi.
El a aratat ca Romania nu si-a atins, inca, potentialul maxim pe acest sector.
“La plantele tehnice, oleaginoase ar trebui sa ajungem la 5,5 milioane de tone. Asta nu inseamna sa export pachete de floarea soarelui. Inseamna sa export ulei”, a continuat Tabara.
Tabara a precizat ca, desi au mai aparut unitati de procesare, acestea sunt insuficiente.
“Si aici e o alta problema. Numai investitia de la Lehliu-Gara, Pria, are o capacitate de peste 100 de tone”, a conchis presedintele ASAS.