Situata la 20 km distanta de Cluj-Napoca, ferma Cojocna, unitate didactica și experimentala a USAMV Cluj, este un exemplu pentru modul in care cunoștintele teoretice deprinse in universitate sunt puse in practica pe teren. Ferma detine o suprafata de 667 de hectare, desfașurand o activitate diversa, de la productia de material vegetal (porumb siloz, porumb boabe, triticale, floarea-soarelui, lucerna, lot experimental de soia bio și iarba cultivata) și pana la zootehnie – ferma de taurine (284 exemplare), suine (197 exemplare), ovine (522 exemplare), dar și un adapost amenajat special pentru gaini ouatoare (11.000 exemplare).
USAMV Cluj este prima universitate din tara care incepand cu august 2020 a obtinut certificarea ecologica pentru produsele lactate obtinute in Ferma Cojocna (lapte, caș, telemea, sana, branza de burduf) in propria fabrica de prelucrare a laptelui.
Ferma Cojocna, situata la mai putin de 20 de km de Cluj-Napoca, ofera un climat favorabil invatarii, cercetarii și inovarii, reprezentand un loc complet și complex, dedicat atat studentilor, cat și personalului didactic, fiind principalii beneficiari ai statiunii didactice.
Podusele obtinute in cadrul fermei ajung la consumatori prin intermediul a doua magazine (Gourmeticus Academicum magazinul din campus și magazinul statiunii de cercetare), care au aparut ca un raspuns la nevoile comunitatii de a avea acces la produse sanatoase, locale și de calitate superioara.
Produsele sunt 100% locale, materia prima provine de la Statiunea Didactica Experimentala din Cojocna, apoi este transportata la Unitatea de Productie din Cadrul Facultatii de Știinta și Tehnologia Alimentelor, unde cadrele didactice, impreuna cu inginerii și studentii obtin produse gustoase și sanatoase.
USAMV Cluj iși propune sa puna in practica conceptul „Farm to Fork”( „De la ferma la Furculita”) pentru a avea un control adecvat pe tot lantul de productie și o trasabilitate controlata.
Ferma a fost vizitata recent de ministrul Agricuturii Adrian Oros.