Daca in alte tari grupurile de producatori au devenit jucatori importanti in piata prin crearea unor multinationale care se bucura de succes peste tot in lume, la noi situatia este cu totul alta.
Putem spune chiar ca lucrurile sunt intr-un stadiu incipient, ceea ce nu inseamna ca nu exista deloc investitii de acest gen.
Pana la urma, nici nu este de mirare stadiul la care ne aflam, acum, pentru ca daca vrei sa intri in piata si sa contezi, sunt necesare investitii de cel putin 10 milioane de euro in procesare. Altfel n-ai cum sa rezisti. Ori, fara sustinere, fie ca vorbim de fonduri nationale sau europene importante, asocierea grupurilor de fermieri pe partea de procesare n-are nicio sansa de reusita.
„Exista mai multe tipuri de piata, vorbim de piata mare, care ocupa peste 70%, adica consumatorul care vrea produs relativ ieftin, cu o marca relativ cunoscuta si pe care sa o ia usor de pe raft si sa aiba siguranta calitatii, pentru aceasta este nevoie de investitii, de proiecte forte mari de peste 10 milioane de euro. Nu exista sa faci mai putin si sa crezi ca vei avea succes”, a declarat Alina Cretu, directorul executiv al Forumului APPR la Forumul Antreprenorilor din sectorul agricol si industria aliementara.
De ce asocierea a avut succes in Vestul Europei?
Alina Cretu a dat si o explicatie cu privire la faptul ca fermierii din Vest au reusit sa infiinteze multinationale puternice de-a lungul timpului, in timp ce ai nostri abia daca, la acest moment, fac primii pasi in privinta infiintarii unor unitati de procesare puternice.
„Sunt niste proiecte care incep, acum, sa se construiasca, de ce nu se asociaza fermierii romani? Pentru ca nu a existat nevoia …(…) asa cum a fost in Europa de Vest…Situatia era atat de proasta dupa cel de-al doilea razboi mondial, iar fermierii erau atat de multi si atat de mici. Va dau drept exemplu cazul producatorilor de samanta din Franta, ei s-au adunat impeuna si, astazi, exista vreo sase mari companii multinationale franceze producatoare de samanta care sunt la baza niste foste cooperative ale fermierilor … fermierii s-au pus impreuna pentru ca erau mici si neajutorati”, a declarat Alina Cretu.
Ce se intampla in Romania
Costurile investitiilor in unitati de procesare mari sunt uriase, insa, este extraordinar ca s-a reusit majorarea sumelor pe care le pot accesa fermierii – este vorba de fonduri europene accesate prin intermediul PAC 2023-2027, la zece milioane de euro. Adevarul este, insa, ca nu au fost aprobate foarte multe proiecte mari de investitii la nivel national, daca vorbim de vreo zece astfel de cazuri, dar macar este un inceput.
„Care este situatia acum? Avem niste ferme mici – medii care reusesc sa supravietuieasca doar datorita subventiilor europene. Mai avem si niste ferme medii – mari care inca nu au ajuns la limita suportabilitatii, unele dintre ele se transforma, unele vand, altele cumpara, unele au inteles ca trebuie sa faca procesare si sa aiba productie integrata.
Nu sunt prea multe, este drept. Dupa aceea, mai exista si cunoasterea aceasta, adica sa intelegem ca nu ne transformam peste noapte in producatori de paine, de iaurt sau de gem din producatori de grau, crescatori de vaci sau producatori de fructe. Este o alta cunoastere, e ca si cand ai vrea ca un croitor sa faca pantofi”, a precizat Cretu.