Romania atrage o investitie importanta de circa 10 milioane de euro in cultura afinului, care este privita cu un mare interes nu doar la noi, ci si in aceasta parte a Europei. Compania americana Fall Creek, unul dintre cei mai mari cultivatori de afini la nivel mondial, anunta ca va crea o pepiniera pentru material saditor in Romania, aceasta urmand sa aprovizioneze piata interna, dar si pe cea regionala.
Americanii, care si-au creat o filiala locala, anul trecut, dupa ce au cercetat intens piata din Europa de Est, au pus pus ochii pe un teren de aproximativ 50 de hectare la Moara Vlasiei detinut de Portland Trust, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din Romania.
Odata cu aceasta tranzactie, Fall Creek isi contureaza practic strategia pentru piata europeana. Concret, pepiniera de la Moara Vlasiei va aproviziona cu material saditor de inalta calitate fermierii din intreaga Europa.
Ferma de cercetare aplicata in Romania
Americanii vor sa creeze la Moara Vlasiei o pepiniera de afine moderna, dotata cu tehnologie de ultima generatie. Echipa de R&D de la Fall Creek are in plan sa dezvolte o ferma de cercetare aplicata pentru afine la noi.
Proiectul se va concentra pe accelerarea dezvoltarii de noi soiuri de afine de calitate superioara. De asemenea, se va pune accent pe recoltarea mecanica pentru piata de produse proaspete, adaptarea la shimbarile climatice si ameliorarea tehnicilor de cultura.
Investitia initiala este estimata la circa 10 milioane de euro, valoare in care intra achizitia terenului si dezvoltarea primei faze de productie, care consta in plantarea a circa 3,4 milioane de plante de afin anual.
„Tinta noastra este avem prima recolta in 2025, pentru a o vinde in 2026. La inceput vom avea nevoie de 50-80 de angajati permanenti, iar in sezon putem ajunge pana la 100 de persoane, daca nu crestem productia fata de nivelul planificat acum. Vom incepe recrutarile pentru un manager de productie si pentru un director executiv pe tara“, a declarat Burgert van Dyk, director regional Fall Creek, responsabil penru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).
In urma acestei investitii, capacitatile lantului de aprovizionare al FallCreek se vor consolida, astfel incat sa poata sa fie asigurata furnizarea de plante de calitate superioara cultivatorilor din toata Europa, cu accent pe Europa de Est.
„Achizitia terenului de la Moara Vlasiei este o parte esentiala a strategiei noastre de crestere. Suntem entuziasmati sa aducem expertiza noastra in Europa si sa contribuim la peisajul agricol al regiunii, tinand cont de potentialul Romaniei pe acest segment. Am sesizat o crestere continua in ultima perioada in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), iar cand am facut o analiza de piata, am ajuns la concluzia ca Europa de Est este in expansiune”, a precizat Burgert van Dyk.
Acesta spune si de ce a fost aleasa Romania pentru realizarea proiectului: este bine amplasata, aproape de rute majore, pana si limba a constituit un avantaj in detrimentul tarilor vecine care folosesc alfabetul chirilic.
„Din perspectiva operationala, Romania este situata strategic, este o tara membra a Uniunii Europene si a bifat toate casutele cu cerintele noastre“, a mai afirmat Burgert van Dyk.
Fall Creek este un business fondat in 1948 de Dave si Barbara Brazelton, in statul american Oregon. La aproape 8 decenii de la infiintare, firma desfasoara actiivtati pe 5 continente, fiind prezenta in 8 tari, avand peste 700 de angajati. Anual, compania cultiva circa 50 de milioane de afini plante.
Cultura afinelor in Romania
In ultimii ani, cultura afinelor a atras investitii importante in Romania realizate de investitori straini, dar si locali, in conditiile unei cereri in crestere pe piata internationala. Un alt motiv important este si faptul ca afinele se numara printre culturile cele mai rentabile, in ciuda costurilor de productie ridicate.
Printre companiile care au realizat cele mai noi investitii putem mentiona MerryBerry, Agricrafters sau Planasa, insa lista nu se opreste aici. Chiar si asa suprafetele la nivel de tara sunt destul de mici, la acest moment, cand vorbim de doar cateva mii de hectare, care includ si plantatiile realizate pe fonduri europene. Exista, insa, un mare potential, dovada si interesul tot mai mare din partea investitorilor.