FAO: Preturi mai mici la cereale, in august

FAO: Preturi mai mici la cereale, in august

 

FAO_CEREALEPreturile la porumb si grau au determinat scaderea indicelui FAO pentru preturile la alimente, pe fondul revizuirilor ascendente ale perspectivelor productiei globale de cereale! Preturile la nivel global pentru produsele alimentare au scazut in august, determinate de scaderea accentuata a preturilor la cerealele de baza si la zahar, potrivit unui raport publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Indicele FAO pentru preturile la alimente care urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale pentru alimentele cel mai frecvent tranzactionate, a inregistrat in medie in luna august 169,8 puncte, fiind cu 1,1% sub nivelul sau din iulie si cu 1,1 % mai mare fata de anul precedent.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut cu 6,4 la suta fata de luna precedenta. Valorile la porumb au scazut brusc datorita perspectivelor unei recolte mult mai mari decat se astepta anterior in Statele Unite ale Americii, cel mai mare producator si exportator de porumb din lume. Preturile la grau au ramas, de asemenea, sub presiune descendenta, reflectand disponibilitati mari la export in timp ce preturile la orez au crescut, din cauza efectelor de sezon, precum si a preocuparilor privind impactul vremii asupra culturilor din Thailanda.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 4,0 la suta fata de iulie, in mare parte datorita slabirii realului brazilian, precum si a perspectivelor de export mai mari din India si Mexic.

In schimb, indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a crescut cu 5,9 la suta in august, atingand valoarea maxima din ultimele 11 luni, pe fondul unei cresteri a cererii de import la uleiul de palmier la nivel mondial, precum si pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile in principalele regiuni de producere din Indonezia. Preturile la uleiul de soia au crescut si ele, determinate in parte de volumele mai mici decat cele preconizate in America de Nord.

Indicele FAO pentru preturile la carne a crescut cu 0,5% in august, fiind acum mai mare cu 12,3 la suta fata de valoarea sa de la inceputul anului. Cresterea a fost determinata de cotatiile mai mari la preturile internationale pentru carnea de porc, bazata pe cererea puternica de import din China, in care focarele de pesta porcina africana au redus productia interna.

CITESTE SI EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a crescut cu 0,5 la suta fata de nivelul sau din iulie, diminuand scaderile puternice inregistrate in ultimele doua luni. Cresterea preturilor s-a inregistrat la branzeturi, laptele praf degresat si laptele integral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *