Explozie, urmata de incendiu la combinatul chimic Azomures. Ce spun reprezentantii companiei

Explozie, urmata de incendiu la combinatul chimic Azomures. Ce spun reprezentantii companiei

 

O explozie urmata de incendiu s-a produs in noaptea de marţi spre miercuri la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomures, detinut de elvetienii de la Ameropa. Incendiul a fost lichidat dupa cateva ore.

Incendiul izbucnit la coloana de sinteza de la instalaţia de amoniac a Combinatului Chimic Azomures a fost lichidat miercuri dimineața, urmand ca o echipa experţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa, condusa de adjunctul inspectorului general, sa se deplaseze la Targu Mures, anunţa Departamentul pentru Situaţii de Urgenţa, potrivit Digi24 care citeaza Agerpres.

„Coloana de sinteza de la instalaţia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizata, incendiul a fost lichidat, iar in aceste momente, preventiv, zona este supravegheata in continuare de echipajele de intervenţie. De asemenea, pana la acest moment, nu au fost depistate substanţe periculoase in atmosfera”, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţa.

O echipa de experţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa, condusa de adjunctul inspectorului general, urmeaza sa se deplaseze la Targu Mures.

Citeste si Sitaru, APPR: Pare ca D-zeu si-a intors fata catre noi. Speram sa ne echilibram financiar in 2021

 In urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofa a combinatului, insa autoritațile dau asigurari ca nu eixta niciun pericol pentru populati.

Comunicatul Azomures

“Situația pe platforma Azomures s-a stabilizat la scurt timp dupa ce s-a produs un incident in timpul nopții. Compania a inceput o ancheta interna.

La o ora dupa miezul nopții, la 01:02, a avut loc o explozie pe platforma Azomures, la instalația Amoniac 3, care se afla in ultima faza a procesului de repornire. Operatorii instalației au aplicat procedurile specifice de oprire de urgența, iar Serviciul Privat de Urgența Falck Azomures si ISU Mures au intervenit pentru stingerea incendiului, cu zona izolata.

Nu s-au inregistrat emisii de amoniac la nivelul platformei si, pe tot parcursul intervenției, siguranța altor angajați, funcționarea celorlalte instalații de pe platforma si comunitatea locala nu au fost puse in pericol.

Citeste si Productia de carne romaneasca incotro? Ministrul Adrian Oros – Dimitrie Musca

Cel mai important lucru pe care il putem spune este ca a existat o singura persoana ranita, un angajat al instalației Amoniac. Din cauza exploziei, unele ferestre s-au spart si cioburile i-au provocat o rana la unul dintre antebrațe. Colegul nostru a fost transportat la spital, a primit toate ingrijirile medicale necesare si a fost deja externat.

Compania a inceput o ancheta interna asupra incidentului tehnic. Cooperam cu autoritațile care au responsabilitați in acest domeniu si vom furniza informațiile necesare. Prioritatea companiei este de a asigura in primul rand siguranța angajaților si a comunitații locale, iar modul in care a fost tratat incidentul tehnic a demonstrat eficacitatea masurilor de oprire in caz de urgența.

Recunoastem ingrijorarea comunitații locale cu privire la amploarea evenimentului si oferim asigurari ca exista masuri care pot limita, in orice moment, escaladarea unui incident tehnic la una dintre instalațiile de pe platforma. Azomures ramane o instalație industriala de top, cu standardele UE de siguranța in vigoare”.

Sursa foto: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *