Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a incheiat sesiunea de primire a solicitarilor de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicata Diaspora, sesiune care s-a desfașurat in perioada 4 ianuarie – 5 iulie 2021. Astfel, AFIR a primit online 256 de cereri de finantare in valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submasurii 6.1 – Diaspora din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.
Sprijinul acordat prin intermediul acestei linii de finantare este 100% nerambursabil și, in prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole pe care o va dezvolta tanarul fermier.
Finantarea se acorda sub forma de suma forfetara in doua tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finantare și 25% din valoarea sprijinului in functie de implementarea corecta a planului de afaceri, fara a depași trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea contractului de finantare.
Cele mai multe cereri de finantare, mai precis 46, au fost depuse de solicitantii reveniti in tara pentru a se instala prima oara intr-o exploatatie agricola in judetul Bistrita-Nasaud. Valoarea acestor cereri de finantare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro.
De asemenea, in judetul Bihor, au fost depuse de catre tinerii fermieri 42 de solicitari de finantare in valoare de 1,72 milioane de euro. S-au intors și 19 tineri fermieri din judetul Dolj, pentru a accesa fonduri europene in valoare de peste 760.000 de euro. Totodata, in judetul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitari de finantare insumand 750.000 de euro.
Toate cererile de finantare depuse sunt in procesul de evaluare la nivelul AFIR și, ulterior, in functie de punctajul obtinut, se va realiza selectia proiectelor care primesc finantare. In urma finalizarii acestor etape, AFIR va publica Rapoartele de selectie lunare pe pagina oficiala, www.afir.info, la sectiunea Rapoarte și Liste. ▊