Exclusiv. Cand va fi prezentata prima drona agricola romaneasca

Exclusiv. Cand va fi prezentata prima drona agricola romaneasca

 

Pe o piata dominata de China cu o ascensiune fulminanta si pe care UE vrea sa o stopeze din motive lesne de banuit, informatiile privind aparitia unei drone agricole romanesti au creat ceva rumoare nu doar la noi, ci si in tarile vecine interesate si ele de concept, dupa cate se pare.

Prima drona agricola romaneasca ar urma sa fie gata anul viitor si sa fie prezentata publicului undeva prin aprilie 2025, dupa cum sustine Marcel Ionescu, CEO si fondator AgriCloud – companie care ofera solutii IoT pentru agricultura si care face parte din grupul de lucru implicat in proiectul de realizare a dronei.

Proiectul este cu atat mai important cu cat pana la urma vorbim de securitatea alimentara a tarii, care nu poate fi lasata la voia intamplarii. Problema se pune nu doar la nivelul Romaniei, ci si al statelor UE, dependente de tehnologia si inputurile din China, care face regulile pe piata.

La initiativa firmei Carfil SA, o companie romaneasca detinuta de Ministerul Economiei Antreprenoriatului si Turismului, s-a semnat in cadrul BSDA Bucuresti din 2024 un protocol de colaborare privind cercetarea, dezvoltarea si productia de drone.

Lista semnatarilor cuprinde pe langa companii de stat si private si universitati si institute de cercetare. Semnatarii protocolului sunt Carfil SA, Anamob, AVI Group, TID Group, EDT, AGRI Cloud, NaturEvo, Univ. Politehnica Bucuresti – Facultatea de Inginerie Aeronautica, USA-MV Cluj Napoca, Universitatea din Craiova – Facultatea de Horticultura, INCDCSZ Brasov, ICDP Brasov, SCDA Turda

„In aprilie 2025, este asteptat sa prezentam primul model si sa-l testam. Teoretic, o drona s-ar putea construi in trei saptamani intr-un depozit, dar sa faci softul este deja mult mai complicat. Este important sa facem recomandarile corecte, avem nevoie ca institutele de Cercetare din Romania sa ne dea date academice, sa ne spuna cum sa procedam si sa invatam sa educam fermierul sa functioneze”, a declarat pentru FoodBiz&Agrostandard Marcel Ionescu.

Caracteristicile primei drone agricole romanesti

Dupa cum se prefigureaza, acum, drona romaneasca va fi una modulara, ceea ce inseamna ca poate sa suporte mai multe greutati si sa fie folosita pentru activitati diferite.

Drona va fi echipata cu camere foto si video, fiind capabila sa culeaga informatii cu camere multispectrale. Practic, la sfarsitul zilei, ea va pune la dispozitie fermierului o multitudine de date cu privire la sol si starea culturilor, de exemplu, iar in functie de datele obtinute vor putea sa fie luate anumite decizii.

„Drona va fi in masura sa faca tratamente fitosanitare, sa administreze ingrasaminte chimice granulate si chiar sa insamanteze seminte de plante furjere in zonele greu accesibile. De asemenea, vorbim si de tratamentele de sprayere, in conditiile unei cantitati reduse de solutie de doar 50-60 de litri/ha”, a mai precizat Ionescu.

Nu in ultimul rand, pe lista beneficilor trebuie mentionata reducerea semnificativa a cantitatii de apa utilizate in procesul de efectuare a tratamentelor, ceea ce devine foarte important in contextul actual cu seceta extrema si temperaturi tot mai mari, dar si a costurilor cu utilajele cu pana la 40%. (carburant, piese de schimb, mecanizatori).

Un ultim detaliu despre interesul cu care este privita drona romaneasca in piata: „S-au primit solicitari de achizitie a conceptului din Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Ungaria, dar si din alte tari din regiune”. Decat sa le cumpere de la chinezi, de ce sa nu le ia de la noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *