Europa este in continuare dependenta de ingrasamintele din Rusia, la mai bine de doi ani de la izbucnirea razboiului din Ucraina. Anul trecut, s-a atins chiar si un nivel record la uree, iar tendinta pare sa se mentina si in 2024.
Toata nebunia a inceput in 2022 din cauza crizei energetice, care a dus la inchiderea multor fabrici. Acestea si-au reluat activitatea treptat, dar inca nu s-a ajuns la nivelul de productie de dinainte de februarie 2022.
Ceea ce se intampla este mai mult decat ingrijorator, pentru ca importurile din Rusia se mentin la volume ridicate. Nu de alta, dar s-a ajuns ca aproximativ o treime din importurile de uree ale Uniunii Europene sa vina din Rusia, potrivit Bloomberg care citeaza datele Eurostat, anul trecut fiind inregistrate cantitati record. „Un adevarat risc pentru securitatea alimentara a Europei”, avertizeaza grupul de lobby Fertilizers Europe.
„Exista un risc real ca Europa sa devina dependenta de ingrasamantul rusesc pe baza de uree ieftin. Din perspectiva securitatii alimentare europene, este ingrozitor. Europa nu reactioneaza la aceasta noua dependenta pe care o vedem in curs de dezvoltare”, declara directorul general al Fertilizers Europe, Antoine Hoxha.
Context
O mare parte din productia europeana de ingrasaminte a fost oprita, in 2022, in contextul in care dupa invazia Ucrainei de catre Moscova, livrarile de gaze rusesti s-au redus, crescand costurile de productie. La un moment dat, aproximativ 70% din capacitatea de productie de amoniac a tarilor membre UE a fost inchisa sau oprita. Situatia s-a ameliorat intre timp, dar tot este ingrijorator, considera reprezentantii Fertilizers Europe.
Asa cum se stie, gazul este o materie prima cheie pentru ingrasamintele pe baza de azot. Impunerea de tarife esalonate ar putea fi o modalitate de a proteja industria locala si mai usor de implementat decat sanctiunile, spune Hoxha.
„Este o situatie foarte periculoasa pentru industria europeana si prezinta riscuri pe termen lung pentru fermierii de pe continent. Nu este bine sa depinzi de nimeni si mai ales de Rusia. Si, in acelasi timp, acesti bani vor finanta un razboi, o agresiune”, a mai declarat Hoxha.
Varful importurilor a fost atins in a doua jumatate din 2022 – 929,9 mii tone, urmat de aceeasi perioada din 2023 – 802 mii tone. In primul trimestru din 2024, importurile se ridicau la 559,2 mii tone, potrivit Eurostat.