Unde se construieste ferma gigant cu 270.000 vaci

Unde se construieste ferma gigant cu 270.000 vaci

 

Un proiect de-a dreptul SF este pe cale sa devina realitate: Algeria a semnat un acord cu Qatar care prevede realizarea unei ferme gigantice de 270 000 de vaci in plin desertul algerian, pentru productia de lapte.

Acordul a fost semnat de catre directorul general al investitiilor agricole si terenurilor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Algeria, Souad Assous, si de catre Mohamad Moutaz Al-Khayyat, presedintele directorului Consiliului companiei Baladna, renumita pentru proiectele sale de acest gen. De asemenea, au mai participat sase ministri, dar si ambasadorul Qatarului, ceea ce spune multe despre cat de important este acest proiect pentru Algeria, potrivit tsa-algerie.com.

Ce presupune acordul cu Baladna

Acordul-cadru semnat cu Baladna consta in „realizarea unor ferme integrate de crestere a vacilor de lapte si productia de lapte praf”, investitia urmand sa se ridice la 3,5 miliarde de dolari. Va fi creata o societate in care actiunile vor fi detinute de Baladna – 51& si FNI – 49%, dupa cum a anunat ambasada Qatarului in Algeria. Odata  cu realizarea acestei ferme gigant, Algeria vrea sa poata sa stapaneasca un sector al laptelui dependent de importuri, acum. In 2021, de exemplu, Algeria a importat lapte praf in valoare de 600 milioane de dolari.

Cine este Baladna

Baladna a fost infiintata in 2017, in urma blocadei impuse Qatarului de Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Egipt, pentru a asigura nevoile emiratului, care era aprovizionat de vecinul si rivalul sau saudit. Cu sprijinul statului Qatar, Baladna a infiintat rapid o ferma care se intinde pe 24 de hectare in desert, la 60 km de Doha, si care adaposteste aproximativ 24.000 de vaci, intr-o tara in care apa este o raritate.

In Qatar, precipitatiile sunt mai mici de 100 de mililitri pe an, iar vara temperaturile sunt in jur de 45 de grade. Furajele sunt aduse in general din Asia si Africa, unde compania detine concesii agricole.

Algeria se confrunta cu o seceta endemica, avand in acelasi timp rezerve imense de apa in Sahara.

Parteneriatul cu Baladna presupune crearea mai multor ferme cu pana la 270.000 de vaci care sa produca 1,7 miliarde de litri de lapte pe an, potrivit datelor comunicate de catre gigantul din Qatar care nu precizeaza, insa, etapele de derulare a proiectului integrat in Algeria.

Odata cu inaugurarea acestei investitii, Algeria ar urma sa-si asigure 50% din necesarul de lapte praf, dar in acelasi timp si volume importante de carne de vita. De asemenea, vor fi asigurate numeroase locuri de munca.

Laptele, produs trategic

Mai trebuie spus ca in Algeria asigurarea laptelui de consum constituie o problema de siguranta nationala, in conditiile in care acesta este un produs consumat pe scara larga. In 2022, Algeria a introdus restrictii la importurile de lapte praf, deoarece autoritatile au decis  sa pastreze rezervele valutare dupa criza petrolului din 2020 si sa incurajeze productia nationala. Restrictiile au fortat, insa, companiile Tchin Lait (Candia) si Soummam sa-si opreasca productia periodic.  

Cele doua societati realizeaza produse lactate pe baza de lapte praf de import.

In Algeria, laptele la punga este un produs consumat pe scara larga, beneficiind de  sprijinul statului, mai ales ca exista numerosi speculantii. S-a ajuns chiar si la interzicerea laptelui la pliculete in hoteluri si restaurante pentru a fi asigurat necesarul pentru gospodarii.

Oricum ar fi, sa recunoastem, vorbim de un proiect ambitios, dar greu de gestionat, dat fiind provocarile cu care se confrunta Algeria, in special in ceea ce priveste gestionarea apei din acviferul Albien, cel mai mare din lume, dar si cu privire la transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *