Emil Dumitru, MADR: Peste 1,5 mil. hectare culturi de primavara sunt calamitate

Emil Dumitru, MADR: Peste 1,5 mil. hectare culturi de primavara sunt calamitate

 

emil_dumitruEmil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), afirma ca peste 1,5 mil. hectare de culturi infiintate in primavara sunt calamitate in diferite grade din cauza secetei, Guvernul analizand posibilitatea de a-i despagubi pe agricultori in functie de resursele bugetare disponibile. Aceste suprafete se adauga la cele 1,2 milioane de culturi infiintate in toamna compromise tot de seceta si pentru care agriculturii vor primi despagubiri, cel mai probabil, in luna septembrie, dupa ce Comisa Europeana isi va da acordul, fiind vorba de un ajutor de stat.

“Este clar ca Romania nu a traversat o seceta mai puternica in ultimii 100 de ani decat cea pe care o avem acum si ca fara irigatii nu vom putea face fata schimbarilor climatice”, a declarat Emil Dumitru intr-un interviu acordat publicatiilor FoodBiz si Agrostandard.

Citeste si Fermierii dobrogeni in culmea disperarii: Iesim in strada! Blocam drumurile!

Din cauza secetei, productia de grau este mai mica cu circa 40%, in acest an, fiind estimata o recolta de circa 5,6 mil. de tone, cu o medie de 2,9 tone/hectar. Scaderi au fost inregistrate si la secara ( medie de 2,5 tone/ha), orz (2,6 tone/ha) sau rapita (1,9 tone/ha).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=j3quJednxAg&feature=emb_logo

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *