Disponibilitate imediata a Romaniei la exportul de grau, porumb si floarea soarelui catre China!

Disponibilitate imediata a Romaniei la exportul de grau, porumb si floarea soarelui catre China!

 

chineziRomania are planuri mari pe relatia cu China la exportul de cereale! Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a primit marti, 24 septembrie 2019, o delegatie a Administratiei Generale a Vamilor din Republica Populara Chineza, condusa de Wang Lingjun, vice-ministru. El a transmis oaspetilor chinezi disponibilitatea imediata a tarii noastre de a exporta grau, porumb si floarea soarelui catre Republica Chineza. Totodata, oficialul roman a adresat rugamintea partii chineze de a facilita si urgenta procesul de evaluare si aprobare pentru exportul de produse agricole si alimentare (carne de ovine, bovine, pasare, porc, peste si produse din peste, produse lactate, membrane naturale si furaje etc.) din Romania.

Partile au convenit sa urgenteze procedura de evaluare a riscurilor in cazul produselor care fac obiectul exportului catre Republica Populara Chineza, se arata intr-un comunicat de presa al MADR.

Citeste si Kazahstan pregateste 2 mil. tone de grau pentru China!

La intalnire au participat reprezentanti ai conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Traian Petcu, Vicepresedinte – Subsecretar de Stat si domnul director general Cristian Duicu, precum si Paulina Gabor, directorul general al Autoritatii Nationale Fitosanitare. De asemenea, au participat directori ai directiilor de specialitate din MADR.

In cadrul intrevederii a fost semnat Memorandumul de Intelegere cu Administratia Generala a Vamilor din Republica Populara Chineza privind cooperarea in domeniul carantinei plantelor. Scopul principal al acestuia este stabilirea cadrului general de cooperare in domeniul carantinei fitosanitare si a protectiei plantelor. In acest sens, cele doua parti si-au exprimat aprecierea pentru utilitatea colaborarii si oportunitatea semnarii acestui acord.

Romania este interesata de consolidarea relatiilor in sectorul agricol cu accent pe cercetare, accelerarea schimburilor comerciale, dezvoltarea de parteneriate, investitii, invatamant etc.

Discutiile au vizat si aspecte legate de comertul bilateral, punandu-se accent pe interesul Romaniei in asigurarea accesului si recunoasterii reciproce pe piata celeilalte parti, subliniindu-se calitatea deosebita a produselor cu indicatii geografice si denumiri de origine controlata. In acest context, secretarul de stat Botanoiu a vorbit partii chineze despre produsele romanesti recunoscute la nivel european din punct de vedere al valorii si al standardelor ridicate.

In cadrul interventiei sale, Wang Lingjun si-a exprimat aprecierea fata de calitatea produselor romanesti, subliniind totodata faptul ca exista deschidere pentru piata chineza, cu respectarea criteriilor privind calitatea si siguranta alimentara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *