Dezbateri intense la inaltime la FoodIntelForum 2021 in campusul USAMV

Dezbateri intense la inaltime la FoodIntelForum 2021 in campusul USAMV

 

FoodIntelForum.ro – editia a patra 2021 continua cu inca o reuniune importanta “Resetarea obligatorie a afacerilor din agribusiness-ul romanesc”, manifestare exploziva organizata pe terasa de pe acoperisul Facultatii de Biotehnologie din campusul surprinzator de frumos de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV). Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, fostul rector al USAMV, subliniaza apasat si de aceasta data importanta parteneriatului socio-economic intre mediul academic, mediul de afaceri si autoritati. Atrage atentia ca manifestari precum FoodIntelForum trebuie sa continue si sa sprijine implementarea proiectelor de anvergura.

r1El face si un anunt important – investitii de ordinul miliardelor de euro pentru invatamantul autohton. O neasteptata dar atat de dorita veste buna care ne da speranta ca pana la urma invatamantul romanesc primar, liceal sau universitar, are viitor.

Discutiile sunt  moderate de Leontin Dinulescu, presedinte FoodIntelForum.ro si Razvan Teodorescu, rectorul USAMV, gazda manifestarii.

„Ne onoreaza ca sunteti alaturi de noi, dar ne si obliga sa mentinem trendul ascendent pentru a sustine in totalitate agricultura romaneasca. Ne dorim acest lucru, pentru ca, dupa cum stiti, noi furnizam resursa umana pentru Romania si facem acest lucru la un nivel de performanta cat mai crescuta. Peste un an, USAMV este o universitate care face 170 de ani de existenta”, a afirmat Razvan Teodorescu.

Evenimentul aduce alaturi partenerii si prietenii FoodIntelForum 2021, personalitati importante ale Romaniei din agribusiness, autoritati si mediul academic, printre care s-au aflat Ionut Olteanu, Florin ChireaDimitrie MuscaAlexandru Stanescu, Valeriu Tabara, Leonard Cazan, George Butunoiu,  Florin Stanica, Dragos Frumosu, si altii.

Sunt impreuna cu noi ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, E.S. Arthur Mattli,  ambasadorul Republicii Arabe Egipt – H.E. Salah El-Sadek, si reprezentanti ai mediului de afaceri international.

r4Romania reala! Realitatile agribusiness-ului romanesc sunt puse in discutie de Ionut Olteanu, unul dintre cei mai mari fermieri din tara, care vorbeste franc  despre greutatea cu care reusesc agricultorii sa aiba acces la finantare.

“Stim cat este de pagubos sa vinzi in timpul recoltatului, iar 95% dintre fermierii romani, exceptand faptul ca au niste masini exagerat de scumpe, sunt plini de datorii, care apar  si din cauza faptului ca in Romania se practica o finantare pe temern scurt. In Germania, dobanda este de 0,5% cu termen final de 30 de ani, pe cand noi trebuie sa platim o dobanda minima de 8%, care a ajuns mascata si ne este foarte clar, la 40%”, a precizat Olteanu.

r2Semnal de alarma! Retelele de retail ca intotdeauna in discutia publica – Gabriel Biris, partener fondator Casa de Avocatura Biris-Goran, se refera direct la un proiect de lege ce vizeaza practicile comerciale neloiale, care poate afecta si face foarte mult rau producatorilor romani.

“Am simtit nevoia de a trage un semnal de alarma  ca se intampla lucuri pe care daca nu le bagam in seama ne trezim ca ne explodeaza in fata. Este o discutie foarte veche, exista o directiva cu numele de combatere a practicilor neloiale pe lantul comercializarii de produse alimentare nu doar in Romania, ci si la nivel european, iar datorita fortei de negociere si celei financiare lanturile de retail de multe ori au exagerat in relatia cu furnizorii, producatorii si vanzatorii produselor pe care le pun in raft”, spune Biris.

Nota de optimism si valul de buna dispozitie aduse de verba lui Bogdan Popovici – BucharestFoodSummit, initiatorul proiectului #RomaniaFunctioneaza, demonstreaza ca dincolo de pandemie, de probleme si dificultati trebuie sa mergem mai departe si sa ne indeplinim cat mai repede planurile de viitor.

‘’Este bine sa incercam sa fim mandri, sa fim constienti ca  suntem asa cum suntem si macar sa ne prefacem ca ne pasa de ceilalti, ca sa invatam sa ne pese cu adevarat – a precizat Bogdan Popovici.

Analize secrete in butoaiele din Dealu Mare

Evenimentul din cadrul FoodIntelForum 2021 urmeaza cu testele de calitate la vinuri premium de la Crama Urlati si de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita (USAMV Bucuresti), subliniate de calitatile produselor de la restaurantul Reforma 9, sub privirea atenta a talentatului Madalin.  Vinuri romanesti de colectie, in cadrul unei competitii intre doi producatori din aceeasi podgorie: Dealu Mare.

r3Intensitatea discutiilor se  prelungeste pana in ultima clipa admisa de pandemie. Multi pleaca vorbind in continuare la telefoane intre ei. Sunt mai veseli, mai optimisti, cei mai multi vor sa fie ei insisi demonstratia ca RomaniaFunctioneaza!

FoodIntelForum 2021 merge mai departe cu preocuparile sale majore despre GreenDeal, uragan tehnologic, finantari moderne pentru fermieri, acces la fonduri europene repede si cu folos, influente pozitive ale retailului modern asupra asocierii si dezvoltarii fermierilor si cate si mai cate…

FoodIntelForum.ro, este organizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti. #RomaniaFunctioneaza, USAMV, FoodBiz, HORA, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Agrostandard, Lumea Banilor, TVR International, Economistul, Investiti in Romania etc .Sponsorul Gold este Kaufland, cel mai mare retailer din Romania.

Ne vom revedea, insa, si in toamna la BucharestFoodSummit (a IV-a editie, septembrie – noiembrie 2021), principalul eveniment al toamnei din agribusiness,productie alimentara,productie de bauturi,retail,horeca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *