Un nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) si Blue Horizon Corporation, arata ca pana in anul 2035 ne vom putea pregati mesele favorite din proteine alternative. Numarul consumatorilor care inlocuiesc deja, complet sau partial, carnea din dieta cu proteine alternative creste datorita constientizarii beneficiilor pe care le are asupra mediului, sanatatii sau a drepturilor animalelor, potrivit unui comunicat de presa. Raportul Food for Thought: The Protein Transformation realizat de BCG si Blue Horizon afirma faptul ca alternativele de inlocuire a proteinelor, precum proteinele cultivate pe baza de plante, pe baza de microorganisme sau pe baza de celule animale, ar putea deveni o alternativa viabila a carnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, pana in 2035.
Piata de inlocuire a proteinelor va creste de la 13 milioane de tone, cat era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone pana in 2035, reprezentand 11% din piata totala de proteine, arata proiectele raportului. In scenarii mai optimiste, daca procesul de inovare devine mai rapid, preturile pe emisiile de CO2 cresc in continuare, iar fermierii care fac tranzitia de la agricultura animala la productia alternativa de proteine primesc sprijin, aceasta cantitate s-ar putea dubla chiar in urmatorul deceniu si jumatate.
„Fermierii joaca un rol important in tranzitia catre proteinele alternative. Ei trebuie sa invete sa cultive soiurile potrivite pentru diferitele culturi care se folosesc in producerea de proteine alternative, adica culturile optimizate pentru consumul uman,” a declarat László Juhász Director General si Senior Partner al BCG.
Lisa Sweet, sefa a diviziei de strategie de afaceri si angajament la Centrul pentru Bunuri Publice Globale de la Forumul Economic Mondial, a declarat: „Pentru ca diversificarea proteinelor si trecerea la proteinele alternative sa aiba succes, intregul sistem trebuie sa evolueze pentru a sustine in continuare mijloacele de trai ale fermierilor.” In sprijinirea acestei tranzitii, fermierii ar trebui ajutati prin stabilirea unor garantii ale preturilor, incheierea de acorduri de aprovizionare pe termen lung si alte stimulente.
Inlocuirea ingredientelor de origine animala va fi o problema cheie in urmatorii ani. Utilizarea proteinelor alternative poate contribui la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU privind reducerea consumului, productiei si foametei. Daca cresterea de 11% a pietei evidentiata in studiul privind proteinele alternative se realizeaza pana in 2035, inlocuirea carnii si a oualor ar reduce emisiile globale de CO2 cu mai mult de o gigatona, in urmatorul deceniu si jumatate, echivalent cu emisiile anuale actuale de CO2 din Japonia.
Pe langa reducerea emisiilor, utilizarea surselor alternative de proteine ar putea duce la economii semnificative de apa potabila: estimarile arata ca agricultura ar putea economisi cel putin 39 de miliarde de metri cubi de apa potabila in urmatorul deceniu si jumatate, suficienta apa proaspata pentru a aproviziona un oras ca Londra, cu 9 milioane de locuitori, timp de 40 de ani.
Beneficiile asupra sigurantei si durabilitatii mediului sunt incontestabile, insa principalul aspect al convingerii consumatorilor este acela de a obtine o asemanare cat mai mare cu cea a produselor reale. Cea mai mare provocare pentru proteinele alternative este sa atinga sau sa depaseasca gustul, textura si pretul carnii disponibile astazi.
Pe baza cercetarilor realizate de BCG, acest lucru se va intampla in trei etape, in functie de tipul de proteina pe care doriti sa il inlocuiti:
- Alternativele pe baza de plante, cum ar fi burgeri, produse lactate si inlocuitori ai oualor din soia, mazare si alte proteine din plante vor atinge paritatea pana in 2023 sau mai devreme.
- Proteinele alternative produse din microorganisme precum ciuperci, drojdii si alge unicelulare ar putea atinge paritatea dorita pana in 2025.
- Proteinele cultivate direct din celule animale pot indeplini asteptarile de mai sus pana in 2032.
Intre 2015 si 2020, valoarea investitiilor de capital de risc in industria proteinelor alternative a depasit 4 miliarde de dolari, ceea ce reflecta faptul ca investitorii vad bune oportunitati de investitii in tranzitia catre proteinele alternative. Desi va fi necesar un capital semnificativ pentru imbunatatirea tehnologiilor si pentru a permite utilizarea industriala a acestora, rezultatele investitiei se vor vedea, cel mai probabil, in deceniile urmatoare. Pana in 2035, dimensiunea pietei ar putea ajunge la 290 de miliarde de dolari, ceea ce este echivalent cu PIB-ul Finlandei pentru 2020, se arata in comunicat.
Despre Boston Consulting Group
Boston Consulting Group este partenerul liderilor din afaceri si societate pentru a-i ajuta sa faca fata celor mai mari provocari si pentru a descoperi cele mai mari oportunitati. Compania BCG a fost pionierul domeniului strategiei de afaceri, aceasta fiind fondata in anul 1963.
Despre Blue Horizon
Fiind un pionier global, cu acces privilegiat in ecosistemul Food 4.0, Blue Horizon a modelat cresterea pietei proteinelor alternative. Compania isi propune sa transforme industria alimentara globala prin impact de capital si crearea de valoare si investeste pe parcursul ciclurilor de viata ale companiilor care sunt aliniate misiunii de a inlocui proteinele animale cu surse alternative de proteine sanatoase si durabile. Blue Horizon a fost fondat de Roger Lienhard in 2016 si are sediul la Zurich. Pana in prezent, compania a strans peste 650 milioane USD si a investit in peste 50 de companii din sectorul proteinelor alternative. Modelul sau de afaceri ofera o oportunitate atractiva de a investi in evolutia ecosistemului alimentar global, contribuind in acelasi timp la o lume sanatoasa si durabila. www.bluehorizon.com