De ce vor deputatii sa excluda albina ca specie din noua Lege a zootehniei?!

De ce vor deputatii sa excluda albina ca specie din noua Lege a zootehniei?!

 

albineIntentia guvernantilor de a exclude albina ca specie din noua Lege a zootehniei starneste nemultumirea ACA care sustine ca masura le va aduce prejudicii mari. Si aceasta dupa ce apicultura romaneasca nu a trecut prin cele mai bune momente in ultimii ani din mai multe cauze….“Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, ca reprezentant al tuturor apicultorilor din Romania, doreste sa sensibilizeze opinia publica si factorii responsabili de legiferarea in domeniul agriculturii ca apicultura din Romania se simte marginalizata in urma deciziei Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor din data de 4.12.2018 de excludere a albinei ca specie din noua Lege a zootehniei. Aceasta decizie va aduce mari prejudicii acestui sector, cu traditii adanci in viata si istoria poporului roman si care, in ultima perioada, este supus unor presiuni deosebite: schimbari climatice, depopulari si mortalitate ridicata, tratamente fitosanitare, conditii de piata nefavorabile”, se arata int-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) transmis Agerpres.

Citeste si Romanii, codasii Europei la consumul de miere

Pozitia ACA este sustinuta si de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA).

„Ca urmare a unor afirmatii facute în spatiul public (online) cu privire la contributia/implicarea ICDA în realizarea noii Legi a Zootehniei mentionam ca Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura nu a fost niciodata consultat, solicitat, informat, în scris sau verbal, cu privire la masurile ce tin de apicultura, neavand nici o contributie pe nici un punct/articol/alineat. Intrunirea din data de 04.12.2018 organizata de Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor este singura la care am fost invitati din partea Agentiei Nationale de Zootehnie, stiind ca ar fi urmat sa se discute doar cuantumul amenzilor care urma sa fie diminuat, punct pe care urma sa-l sustinem. Initiativele noastre prezentate mai sus si depuse la diverse institutii sunt punctele noastre de vedere pentru îmbunatatirea Legii Apiculturii si a Programului national de ameliorare la albine si nu pentru a fi incluse in Legea Zootehniei!”, se arata intr-o postare pe site-ul institutului.

Pe retelele de socializare sunt, insa, destui apicultori care nu sustin pozitia ACA si ICDA…..Pana la urma cine are dreptate?

In Romania, sunt inregistrati circa 40.000 de apicultori, care detin un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Citeste si Agricultura ecologica la varsta majoratului (Analiza)

2018 a fost un an mai bun fata de 2017, in ciuda vremii capricioase. Productia totala de miere estimata pentru acest an se ridica la 17.000 – 18.000 de tone, rezultate foarte bune fiind inregistrate la salcam, si nu floarea soarelui, cum se intampla in alti ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *