Romanii, codasii Europei la consumul de miere

Romanii, codasii Europei la consumul de miere

 

MIERE2Romanii nu sunt mari consumatori de miere, dupa cum o dovedesc si statisticile, tara noastra ocupand un loc codas in clasamentele europene. Datele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) arata ca, in ultimii doi-trei ani, consumul de miere a inregistrat o crestere de 15%, pana la 500-600 de grame pe locuitor pe an, o cantitate de 3-4 ori mai mica daca ne raportam la cele 1,5 kg de miere consumate in Olanda si Belgia, 2 kg in Germania sau 3 kg in tarile nordice. Din pacate, de mierea romaneasca se bucura mai mult strainii decat consumatorii autohtoni…..

“Romanii nu sunt consumatori de miere. Din pacate, suntem codasi in Europa, cu un consum de 550 – 600 grame si exportam aproape o jumatate din productia romaneasca. Nu ar fi normal sa aiba loc o crestere a pretului la miere, pentru ca azi, in Romania, nu mai gasim la raft miere decat in amestec. Se aduce miere ieftina, chiar cu 30%, fata de cea pe care o achizitionam noi de la apicultori, dar mai slaba calitativ”, a declarat la Targul National al Mierii presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

2018 a fost un an mai bun fata de 2017, in ciuda vremii capricioase. Productia totala de miere estimata pentru acest an se ridica la 17.000 – 18.000 de tone, rezultate foarte bune fiind inregistrate la salcam, si nu floarea soarelui, cum se intampla in alti ani.

In Romania, sunt inregistrati circa 40.000 de apicultori, care detin un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Citeste si Orzul mai bun decat graul, in acest an. Media la hectar a trecut de 5 tone

La editia din acest an a Targului National al Mierii au participat 123 de producatori, desi solicitarile de participare au fost mult mai mari, iar organizatorii iau in calcul extinderea acestei suprafete pentru viitoarele targuri.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

MIERE1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *