Peste 80 de participanti la Ziua Cooperativelor de Cultura Mare din Romania, Editia a IV-a 2018. Romania a ajuns la un grad de cooperativizare de 5!

Peste 80 de participanti la Ziua Cooperativelor de Cultura Mare din Romania, Editia a IV-a 2018. Romania a ajuns la un grad de cooperativizare de 5!

 

cf2Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., in parteneriat exclusiv cu Euralis Seminte, a organizat Ziua Cooperativelor de Cultura Mare, Editia a IV-a – 2018, in zilele de 4 si 5 decembrie 2018, la Hotel RAMADA, Bucuresti. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost promovarea cooperativelor agricole ca model de reusita in structurarea unei mai bune guvernante a agriculturii romanesti, prin facilitarea unui dialog real si constructiv intre cooperativele agricole de cultura mare, functionale si autoritatile responsabile pentru a eficientiza activitatea cooperativelor si pentru a creste competitivitatea fermierilor romani pe piata unica europeana, se arata intr-un comunicat al UNCSV.

Citeste si Milan Kelo, Fermierul Nadlacan: 6 luni ne-am chinuit sa obtinem cofinantare, dupa ce am mers pe la vreo 12 banci

Aceasta editie s-a bucurat de prezenta a peste 80 de participanti, dintre care: reprezentantii a 25 de cooperative agricole din sectorul vegetal – cultura mare din Romania, membri si candidati in vederea aderarii la UNCSV, Umberto di PASQUO – Expert Politici, Legislatie si Guvernanta Cooperative – Confederatia Europeana a Cooperativelor Agricole din U.E. (COPA-COGECA), Senator Lucian TRUFIN, Secretar al Comisiei de Agricultura – SENAT, Deputat Alexandru STANESCU, Presedinte al Comisiei de Agricultura – CAMERA DEPUTATILOR, Subsecretar de Stat Floricel DIMA – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu TABARA Presedinte A.S.A.S., reprezentanti ai asociatiilor de profil agricol si din presa de specialitate.

In cadrul evenimentului au fost prezentate mecanisme concrete de functionare pentru cooperative agricole formate din fermieri mici, mijlocii si mari, noutati legislative si organizatorice privind cooperativele agricole la nivel european si in noua Politica Agricola Comuna 2021-2027, bune practici pentru cooperativele agricole de succes, rolul si importanta cooperativelor agricole in peisajul sectorului agroalimentar romanesc.

Vezi si Producator roman: Eu nu ma rog de multinationale sa-mi ia fructele. Se roaga ei de mine…

“Apreciem cu totii ca unul dintre factorii de progres cert in dezvoltarea durabila a agriculturii si a mediului rural este reprezentat de infiintarea si dezvoltarea de cooperative agricole performante si echitabile, actori absolut esentiali in constituirea de filiere integrate, previzibile si perene, creatoare de valoare adaugata in agricultura romaneasca”, se arata in comunicat.

Urmare a discutiilor interne in cadrul UNCSV, pentru asigurarea premizelor unei cooperative de succes, consideram ca trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:
intelegerea, asumarea si aplicarea principiilor cooperatiste;
educarea, informarea si perfectionarea continua a Presedintelui, membrilor consiliului de administratie, a angajatilor si a membrilor cooperatori;
reguli, proceduri si contracte corecte si transparente aplicate unitar de toti (minimum pe 5 ani) ;
reinvestirea profitului si distribuirea de dividende conform participarii fiecarui membru in cifra de afaceri a cooperativei;
gandire strategica pe termen lung;
rolul critic, de perspectiva, al cooperativelor agricole in constituirea lanturilor de valoare productie-procesare-consumator, in realizarea de parteneriate public-private in domeniul cercetarii si dezvoltarii agricole aplicate, precum si in folosirea sustenabila si rationala a fondului funciar, echilibrarea socio-economica a spatiului rural si in transferul de cunostinte si schimbul de generatii intre agricultorii cooperatori.

Sectorul agroalimentar romanesc are nevoie de asociere, care sa nu fie doar pe hartie, ci in cooperative agricole care sa isi indeplineasca menirea – aceea de a genera valoare adaugata din punct de vedere economic pentru membrii lor si care, in plus, sa aiba o activitate economica relevanta, sa reziste pe piata, sa se dezvolte, sa castige si mentina o cota de piata.

Nu in ultimul rand, prezenta publica permanenta a reprezentantilor COGECA alaturi de UNCSV, inca de la momentul infiintarii, si suportul acordat de acestia prin dialog sustinut si schimb de informatii constant cu Uniunea, demonstreaza conectarea europeana relevanta a organizatiei noastre in pragul preluarii Presedintiei rotative a UE de catre Romania.

Inscriem astfel Romania printre tarile europene in care cooperativizarea agriculturii conteaza, cu un grad de aproximativ 5% cooperativizare, in continua crestere in ultimii ani in aproape toate sectoarele relevante ale productiei primare vegetale si animale”, sustin reprezentantii UNCSV.

Romania are nevoie de cooperative agricole de succes!

“Ne propunem sa fim un exemplu de pragmatism, o echipa a faptelor, mai putin a vorbelor si sa fim impreuna pentru viitorul cooperativelor agricole competitive, functionale si corecte cu munca si rezultatele propriilor membri. Ne manifestam disponibilitatea de colaborare pe orice aspecte legislative – organizatorice – economice – legate de o mai buna functionare a cooperativelor agricole si asociere a fermierilor”, se arata in comunicatul UNCSV.

cf grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *