Daniel Botanoiu il acuza pe Gabriel Paun, consilierul premierului, ca vrea sa ingroape exporturile romanesti de animale vii

Daniel Botanoiu il acuza pe Gabriel Paun, consilierul premierului, ca vrea sa ingroape exporturile romanesti de animale vii

 

OIFostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, il acuza pe activistul de mediu Gabriel Paun, in prezent consilier onorific al premierului, ca prin pozitia pe care a avut-o astazi la Bruxelles de sustinere a interzicerii exportului de animale vii aduce grave deservicii agriculturii din Romania, crescatorilor de oi, in special. Mai mult, Gabriel Paun este acuzat ca demersul sau ii favorizeaza pe australieni, un jucator important pe piata. Iar ca fapt divers, ONG-ul pe care il reprezinta de mai multi ani isi are sediul in Australia, dupa cum a declarat la Agro Tv Daniel Botanoiu.

Nedumerirea este cu atat mai mare cu cat in calitate de consilier, chiar si onorific al premierului, pozitia lui este diferita de cea a ministrului Agriculturii Adrian Oros care a trimis in data de 17 februarie o scrisoare europarlamentarilor romani, membri in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru sustinerea crescatorilor de animale din Romania. In scrisoare Oros arata ca exporturile de animale vii nu trebuie interzise, continuarea lor fiind legata de respectarea conditiilor de bunastare animala.

Eurodeputatul Carmen Avram a confirmat informatiile, subliniind faptul ca Gabriel Paun s-a prezentat la CE in calitate de reprezentant al unui ONG.

“Se fac presiuni enorme. Romania este acuzata ca nu respecta bunastarea animalelor, iar aceasta se foloseste in discutiile din Comisie ca argument ca sa nu mai exporte spre tari terte, spre Orientul Mijlociu”, a precizat la Agro Tv Carmen Avram.

Scrisoarea lui Oros

Demersul ministrului a avut loc in contextul constituirii la nivelul Parlamentului European (PE) a Comisiei de ancheta privind protectia animalelor in timpul transportului (ANIT) si a propunerii de rezolutie referitoare la interzicerea transportului animalelor vii si a sacrificarii rituale. In Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a PE, in aceasta perioada au loc discutii privind modificarile conditiilor de transport a animalelor vii pentru asigurarea unor standarde inalte de bunastare. In aceste circumstante, ministrul Oros a subliniat principalele aspecte de interes a fi sustinute de europarlamentarii romani:

Romania dispune de mari efective de ovine pentru export, potential care trebuie valorificat. Tara noastra exporta anual doua milioane de ovine preponderent catre statele arabe, care in general prefera ovinele vii datorita ritualului specific la sacrificare si nu in ultimul rand, gustului aparte al carnii de ovine din Romania.

Pietele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord reprezinta mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, in caz contrar, producatori din alte parti ale lumii ar inlocui oferta europeana, crescand productia lor si transportul de animale vii care nu respecta standardele europene inalte.

Exportul de animale vii sa fie corect reglementat si cat mai bine monitorizat, avand in vedere interesul economic al crescatorilor de animale din Romania si din Uniunea Europeana, interzicea acestuia ar crea prejudicii importante fermierilor europeni. In acest sens, sunt necesare asigurarea si controlul respectarii stricte a conditiilor de transport (dotarea mijloacelor de transport cu aparatura si echipamentele necesare, supravegherea constanta a acestora, pauze regulate, hranirea si adaparea corespunzatoare a animalelor) si fonduri pentru modernizarea acestora, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Citeste si Gabi Paun despre vaporul „mortii”: Si sa moara jumatate din animale tot era profitabil

In ultimii trei ani, Romania a exportat in medie peste 1,6 milioane capete ovine anual in tari terte precum: Arabia Saudita, Regatul Hasemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodata, tara noastra a avut un comert intra-comunitar activ, cu o medie anuala de peste 1 milion de capete in state membre ca Spania, Italia, Franta sau Ungaria.

Ministrul Adrian Oros a transmis europarlamentarilor romani solicitarea de a efectua demersurile necesare pentru ca exportul de animale vii sa fie reglementat printr-o legislatie clara care sa asigure respectarea stricta a conditiilor de bunastare a animalelor pe durata transportului si nu sa fie interzis.

PS. In urma cu vreo doi ani am participat la o conferinta de presa pe aceeasi tema organizata de Gabriel Paun, la care a fost invitat insusi ministrul Oros in calitate de medic veterinar si parlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *