Interdictia de aplicare a fertilizantilor se aplica diferit, in functie de utilizarea terenului, tipul de culturi si tipul de ingrasamant. In acest context, incepand de luni, 1 martie, se ridica partial interdictia de fertilizare. Astfel, va fi permisa aplicarea ingrasamintelor lichide si sintetice pe terenurile arabile. Conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA), incepand cu data de 1 martie este permisa aplicarea de ingrasaminte organice lichide si cea a ingrasamintelor de sinteza. Totusi, distribuirea lor este permisa doar pe terenurile arabile, fie ca sunt semanate cu culturi de toamna, fie ca sunt acoperite cu alte culturi.
Inca este interzisa fertilizarea pasunilor. De asemenea, nu este permisa nici aplicarea ingrasamintelor naturale solide! Utilizarea lor devine legala doar dupa data de 15 martie. Din aceeasi zi „este liber” si la aplicarea fertilizantilor, de orice fel, pe terenurile destinate pasunilor sau cultivarii plantelor destinate hranirii animalelor (fan, lucerna, dughie, etc.).
Perioadele de interdictie au fost instituite astfel incat sa se suprapuna cu perioadele cand temperatura medie a aerului scade sub 5°C. Generalizarile bazate pe datele climatice multianuale, precum si calendarul agricol traditional, au condus la adoptarea acestui program de interdictie.
In aceste perioade, cerintele de nutrienti ale oricaror culturi agricole sunt extrem de reduse. In acelasi timp, din cauza conditiilor specifice anotimpului, riscul de percolare/scurgere la suprafata este mare, avertizeaza CBPA. Ceea ce face ca azotul care ar fi aplicat culturilor sa fie spalat si sa ajunga la o adancime mai mare decat cea a radacinilor plantelor, ne mai fiind de folos acestora si generand pierderi economice fermierilor. Pe langa aceste pierderi, mai grav este ca acest azot ajunge sa polueze panza freatica, ajungand sa faca nepotabila apa din fantanile oamenilor.
Sursa: Apa Noastra