Cum va arata programul Tomata, în 2025. Sumele primite de fermieri și culturile eligibile

Cum va arata programul Tomata, în 2025. Sumele primite de fermieri și culturile eligibile

 

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, anunta ca programele ”Tomata”, ”Usturoiul”, ”Rabla pentru tractoare” vor continua si in 2025, insa cu anumite modificari in ceea ce priveste sistemul de finantare sau de depunere.

Programul „Tomata” va deveni „Tomata si alte legume in spatii protejate”, de exemplu, si va suferi modicari importante, care vor permite legumicultorilor sa primeasca o suma mult mai mare de bani.

”Anul acesta schimbam sistemul de finantare al Programului Tomata. Am fost deja in doua bazine legumicole din Romania si am discutat cu fermierii. Va fi programul ‘Tomata si alte legume in spatii protejate’ si vom finanta fiecare mie de metri patrati cu 1.500 de euro. Asta inseamna ca un fermier care are 5.000 de metri patrati poate lua 7.500 euro, nu doar 3.000 de euro, dar vreau sa incurajam sa cultive si celelalte legume. Vorbim aici de spanac, salata, ceapa verde, ardei kapia, ardei gras, ardei Bianca. Sunt mai multe legume pe care le-am stabilit cu fermierii”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Fermierii vor fi obligati, in functie de suprafata pe care o detin, sa cultive si alte legume, nu doar tomate, astfel incat sa existe legume romanesti pe tot parcursului anului, nu doar tomate in anumite perioade si in cantitati foarte mari.

”Ponderea este in felul urmator: in cazul in care ai 1.000 mp esti obligat sa pui tomate. Daca ai 2.000 mp² pui 1.000 mp cu tomate si 1.000 mp cu alte legume in spatii protejate. Dar daca trecem la alt nivel, de 5.000 mp, nu poate pune decat 2.000 mp cu tomate si restul de 3.000 mp cu alte legume. Adica nu vrem sa mai avem cantitati foarte mari de tomate intr-o perioada. Sprijinul nu va mai fi pana la luna mai. Valorificarea se va face pana la sfarsitul lunii octombrie, astfel incat sa avem pe tot parcursul anului si tomate si alte legume in spatii protejate”, a precizat oficialul MADR.

Rosii romanesti ”cu gust”

Ministrul Florin Barbu spune ca rosiile romanesti au ”gust” si in aceasta perioada, s-a convins de acest lucru dupa ce a cumparat rosii de la o sera din judetul Olt.

”Eu am mancat saptamana trecuta la Giuvarasti in judetul Olt rosii cu gust dintr-o sera incalzita si pe care le aveau la vanzare. Dar cred ca ati observat si dumneavoastra ca foarte multe legume romanesti sunt acum in magazinele de retail in perioada asta. De ce? Pentru ca noi am finantat in Programul Strategic cu punctajul cel mai mare proiectele pentru instalarea tinerilor fermieri, din bazinele legumicole, prin care am dat 70.000 euro, iar acesti bani au fost destinati echipamentelor, centralelor de incalzit in sere si solarii.

De asemenea, am dat un sprijin pe care nu trebuie sa-l justifice, de 40.000 euro, pentru achizitionarea de combustibil necesar incalzirii serelor si solarii. S-a vazut imediat un trend crescator pe toata perioada anului. Gasesti rosii romanesti in aceasta perioada in magazinele de retail din Romania si in piete. Consider ca acestea sunt investitii corecte, astfel incat sa scadem importul de legume si in extrasezon”, a precizat ministrul Agriculturii.

Chiar daca importurile sunt inca la un nivel ridicat, mai ales in extrasezon, Barbu a precizat ca in ultimii ani a crescut productia interna, dar si consumul, iar anumite bazine legumicole din Romania au ajuns sa exporte tomate.

”Prin programul ‘Tomata’, pe langa faptul ca au crescut cantitatile, a crescut si consumul pe cap de locuitor, dar a crescut si cantitatea exportata. Exista un bazin legumicol din Romania unde 70% din tomatele realizate in acel bazin pleaca catre export. E un lucru bun pentru fermieri, desi importul creste in anumite perioade, mai ales in extrasezon”, a aratat seful MADR.

2 thoughts on “Cum va arata programul Tomata, în 2025. Sumele primite de fermieri și culturile eligibile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *