Cum sa faci agricultura pe 2.000 ha – de la cereale, pana la struguri si livada

Cum sa faci agricultura pe 2.000 ha – de la cereale, pana la struguri si livada

 

vieFermierul Mihai Popa din localitatea Plenita, judetul Dolj, face agricultura de aproape trei decenii si inca cu rezultate deosebite. Spre deosebire de alti agricultori care se concentreaza, in general, doar pe cultura mare, el a ales sa-si diversifice activitatea, extinzandu-se si pe partea de livada si plantatii de vie. Iar faptul ca dispune de spatii de depozitare pentru cereale, dar si de un centru frigorific pentru fructe, il ajuta foarte mult sa-si rentabilizeze munca.

Mihai Popa administreaza circa 2000 ha de teren agricol in localitatea Plenita, suprafata cultivata in mare parte cu cereale. Pe langa ferma vegetala, aici se mai afla o plantatie de struguri de masa si de vin care se intinde pe aproximativ 45 de ha, dar si o livada cu o suprafata de 33 de hectare. Mai precis, este vorba de 14,5 ha de struguri de masa, 39 ha de struguri de vin, 10 ha de mar, 2 ha de cires, 11 ha prun, cais si piersic. Fructele sunt vandute in hipermarketuri, iar la acest lucru a contribuit si faptul ca firma doljeana detine spatii de depozitare – la mere, de exemplu, peste 400 de tone se pasteaza in centrul frigorific. Strugurii, in schimb, ajung la o crama din Mehedinti, potrivit FoodBiz.ro.

popa

Spatii de depozitare exista si pentru cereale, in jur de 700 de tone, ceea ce conteaza foarte mult pentru fermierul doljean, dat fiind fluctuatiile preturilor.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

De fermierul din Plenita a auzit si ministrul Agriculturii Adrian Oros, care l-a vizitat recent.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *