Lucian Buzdugan, supervizor la Grup Aldahra-Agricost, Alexandru Baciu, fermier și vicepreședinte LAPAR și Ionel Apostu, director Divizia Silozuri la Prutul SA, activeaza in sectoare diferite ale agriculturii precum, cultivarea terenului, creșterea vacilor, procesarea uleiului și depoziteaza cu succes in silobag-urile de la Grain Bags Romania. Cei trei au fost prezenti in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului „Crește-ti profitul in ferma. Alege depozitarea in silobag!”, organizat pe 21 ianuarie 2021, eveniment ce a putut fi urmarit in mediul online, pe Zoom și pagina de Facebook a companiei Grain Bags Romania.
Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag au fost oferite de catre Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags Romania, punandu-se accent pe beneficiile acesteia. Afirmatiile sale au fost intarite de catre declaratiile celor invitati la discutie. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Tudor Calotescu.
Silobag-ul, o tehnologie care a devenit permanenta in Insula Mare a Brailei
In interventia sa, Lucian Buzdugan a facut o scurta incursiune in istoria silobag-ului la nivel mondial, precizand apoi cat de uimit a fost cand a observat cum toate fermele din Argentina, foloseau cu succes acest sistem inovator de depozitare.
„Atunci mi-am amintit oferta de la DuPont. Domnul Vasile Iosif mi-a povestit de acești saci uriași, dar vreau sa spun ca am fost reticent, la momentul respectiv. Insa, acum pot sa spun ca, nimic nu se pastreaza mai bine decat intr-un plastic inchis ermetic, in care boabele care sunt organisme vii, consuma oxigenul și se elimina dioxidul de carbon care impreuna cu azotul, devine un conservant. Un mare beneficiu este ca putem proteja și boabele uscate, dar și pe cele umede, pana la un anumit nivel și pe o perioada determinata”.
De asemenea, Lucian Buzdugan a mentionat ca silobag-ul a devenit o tehnologie folosita permanent in Insula Mare a Brailei, prin multiplele avantaje pe care le ofera.
„Acum pot vorbi din experienta, iar rezultatele obtinute m-au facut sa schimb tehnologia. Așa cum fiecare dintre noi are in tehnologie semanatul, erbicidarea, tratamentele, recoltatul. Noi avem și aceasta tehnologie, inclusa ca fiind permanenta și care se numește, depozitarea in silobag. Aproape ca nu mai concepem sa facem grau, porumb, orz, soia, fara ca in tehnologie sa avem inclusa depozitarea in silobag.
Cel mai mare avantaj pe care ti-l asigura silobagul, in afara faptului ca produsul depozitat iși pastreaza nealterate calitatile, este ca poti recolta fara sa fii limitat de mijloacele de transport. Inainte, in Insula Mare a Brailei, noi recoltam, duceam totul in ferma și puneam jos, liber.
Iar pierderile erau enorme. De cand am luat silobagurile, tot ce recoltam bagam in acești saci. Combina nu sta un minut. Și asta inseamna recoltarea in timpul optim. Inseamna sa lucreze combina la intreaga capacitate. Inainte faceam 50-100 tone per combina/zi și azi facem 400 t per combina/zi, avand aceste silobaguri” .
Mai mult, supervizorul de la Grup Aldahra-Agricost a specificat ca uscatorul nu poate face fata la toata productia pe care o inregistreaza, iar silobag-ul este varianta optima pentru a salva recolta.
„Costurile sunt intre 2,5 euro – 3,5 euro/tona, dar le amortizezi din celelalte avantaje. Daca stai sa calculezi toate pierderile, dar și riscurile, iti dai seama ca ești in caștig. Asta pentru ca, vine iarna, iti dai seama ca nu ai recoltat și ai porumbul cu o umiditate de 19-21%. Apoi, dupa o luna incepi sa usuci porumbul. Ori daca eu recoltez cateva mii de tone și uscatorul este de 50 tone/ora, nu pot face fata situatiei și se strica porumbul. Dar, cu silobag-ul am o solutie salvatoare”.
„Folosind silobag-ul, fermierul iși poate alege momentul de vanzare al recoltei”
Director Divizia Silozuri in cadrul Prutul SA, Ionel Apostu, a punctat care au fost cele mai importante avantaje pe care le-a obtinut prin folosirea sistemului silobag. Acesta a facut referire in mod special, la pierderile mici pe care le propune silobag-ul, dar și la planificarea vanzarii de catre fermier.
„Daca la silobag, pierderea din depozit este de 0,1%, la un siloz cu sau fara aerare, datorita fluxurilor tehnologice pe care le avem, pierderile sunt intre 1-1,5%. Mai mult, daca in silobag, recolta e depozitata pe un cost mic, intre 2,5 și 3,5 euro/tona, eu va spun din experienta, ca la un siloz, cu rulaj de 150 % capacitate, in tone echivalent grau, costul total nu este sub 10 euro/t. Așadar, acesta este inca un mare avantaj pentru fermier.
De asemenea, planificarea vanzarii este un alt mare caștig, pentru ca fermierul iși poate alege momentul vanzarii. Am intalnit fermieri care se concentrau pe pierderile din camp, la combina de 1% in plus, pe productii in functie de tehnologii, obtineau intre 2 -10 % in plus. In schimb, alegerea momentului vanzarii, cum a fost de exemplu, anul trecut, la floarea soarelui, unde a fost o creștere de pana la 100 %. Cred ca este principalul avantaj și permite fermierilor sa aleaga corect, in functie de evolutia pietei. Iar fermierii trebuie sa urmareasca oferta in lume, nu doar pe o regiune sau la nivel national”.
Silobag-ul, ideal in pastrarea crimpingului folosit in furajarea vacilor
Alexandru Baciu, administrator Transliberta și vicepreședinte LAPAR, prezent la dezbaterea organizata de Grain Bags Romania in mediul online, a accentuat utilitatea silobag-ului pentru fermierii care detin ferme de vaci.
„Sistemul silobag m-a ajutat enorm in procesul de furajare a vacii de lapte. Cu ajutorul acestuia, am reușit sa depozitez porumbul zdrobit sau crimpingul, care este unul dintre cele mai complexe produse, avand cel mai inalt grad de asimilare. Atunci cand pui crimping in furajul vacilor ești sigur ca procentul de digestie este 99% și astfel, nu mai exista pierderi.
De asemenea, am preferat sa așez acești saci uriași pe un pat de nisip și pietriș. In acest mod, ii pot descarca ușor, chiar și atunci cand ploua. Iar, stocarea am realizat-o și pe perioade mai mari de timp, gen de un an sau chiar doi ani”.
Despre Grain Bags Romania
Este o companie romaneasca, infiintata in anul 2015 și care furnizeaza solutii de depozitare in silobag. De asemenea, este singura din tara care are specialiști in acest sistem și care pot oferi consultanta fermierilor. Grain Bags comercializeaza atat silobag-uri, cat utilaje de incarcare in silobag, dar presteaza și servicii cu personal calificat.
Silobag-urile marca Grain Bags sunt importate din Germania și reprezinta cea mai ieftina metoda de depozitare a cerealelor și furajelor, oferind o alternativa pentru o mai buna valorificare a productiei.