Majorarea TVA la paine a avut ca efect imediat reducerea consumului, dar si explozia evaziunii fiscale in ultimul deceniu. In 1999, romanii consumau peste doua milioane de tone de paine pa an, in timp ce anul trecut, de exemplu, se ajunsese la doar 588.000 de tone. Evolutia a avut loc pe fondul modificarii TVA, de la 11% la 24%. “Dacă în anii 1999 şi 2000, când s-a luat decizia de a creşte TVA de la 11 la 19%, consumul de pâine era 1,8 milioane de tone, pe parcursul a patru ani, perioada în care s-a aplicat această cotă de TVA, consumul de pâine pentru care s-au plătit taxe şi impozite a scăzut la mai mult de jumătate, respectiv la circa 840.000 de tone. Aceasta a fost până când s-a luat o altă decizie şi TVA a crescut de 19 la 24% iar consumul care s-a raportat a fost de 588.000 tone”, a declarat recent ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
In prezent, evaziunea fiscala in panificatie este de 67%, dupa cum sustine presedintele Rompan, Aurel Popescu, urmand sa scada la 20%, odata cu reducerea TVA la paine la 9%, incepand cu data de 1 septembrie.
Efectele reducerii TVA la 9%, potrivit MADR
– Creşterea producţiei de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane de tone (de la 1,472 milioane de tone la 2 milioane de tone)
– Implicit majorarea încasărilor bugetare
– Se va însănătoşi mediul de afaceri şi se vor crea condiţii pentru efectuarea investiţiilor necesare siguranţei alimentare, condiţii de mediu şi calitate
– Creşterea numărului de personal legal înregistrat cu circa 8.500 de persoane şi scăderea cu acelaşi număr din munca la negru.
– Populaţia va beneficia de produse de panificaţie fabricate în condiţii de siguranţă alimentară
– Preţul pâinii la raft va înregistra o reducere cu cât s-a micşorat cota de TVA.