Costinas, Profi: „Guvernul trebuie sa stimuleze producatorii performanti”

Costinas, Profi: „Guvernul trebuie sa stimuleze producatorii performanti”

 

Calin Costinas, reprezentantul Profi, cel mai mare angajator privat din Romania, care isi asigura aproximativ 95% din marfuri din productia interna, atrage atentia ca pentru a avea o economie puternica trebuie sa existe „stimuli” pentru producatorii eficienti, iar exportul sa functioneze cu adevarat si sa nu mai livram materie prima, ci produs finit. Nu in ultimul rand, poate ar trebui sa ne uitam si la modelul polonez.

cesul la fondurile europene trebuie continuat, cred ca este gresit ca Guvernul sa faca protectie pentru cei care sunt slabi. Trebuie sa stimuleze pe cei care sunt performanti, trebuie sa premiem si atletii. Daca vrem ca economia sa devina puternica, ea trebuie sa devina exportatoare (…) Nu poti sa faci import si sa crezi ca economia o sa creasca, putem sa sprijin acest lucru in momentul cand intelegem ca brandul de tara este foarte important pentru noi, sunt optimist, pentru ca se schimba generatiile, vine generatia tanara, care nu are mindset-ul pe care l-am avut noi”, a declarat Calin Costinas¸ Deputy CEO Profi, in cadrul conferintei „Finantari in agri-busin, desfasurata la USAMV Bucuresti la conferinta „Finantari in agri-business, retail si HoReCa in conditii de crize multiple. Echilibrare consum si asigurarea securitatii alimentare“, desfasurata in cadrul FoodIntelForum 2022.

Reprezentantul Profi, companie controlata de fondul de investitii polonez Mid Europa Partners, spune ca poate ar trebui sa ne uitam si la modelul polonez, la cum au reusit ei. Daca ei au reusit, de ce n-am putea sa o facem si noi?

“Uitati-va la modelul Poloniei, ce inseamna Polonia? O tara agricola, manopera mai mica decat ce este in Germania si fonduri europene, toate lucrurile acestea le avem aici in Romania, de ce trebuie sa exportam materie prima, cand putem sa exportam produs finit? De ce? Pentru ca n-am atras fonduri europene cum trebuie, avem manopera mai mica, dar lucram cu mai multi oameni, ori degeaba ai manopera mica daca folosesti mai multi oameni”, a atras atentia Costinas.

In acelasi timp, Costinas mentioneaza si problemele legate de infrastructura si de logistica, un punct minus de altfel pentru intreaga economie romaneasca.

“Ai infrastructura, logistica deficitara, adica ajunge mai repede marfa din Polonia, decat cea de la Cluj in Bucuresti, este o problema totusi, sunt niste lucruri care trebuie schimbate, dar primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa-i sprijinim pe cei eficienti ca sa devina model si pentru ceilalti, pentru ca mentalul nostru asa functioneaza, vrem modele de succes, ii urmam. Atata timp cat putem sa dam numai niste perfuzii la cei care sunt pe moarte, toata lumea o sa vina sa ceara, vreau si eu ca sa supravietuiesc, desigur trebuie sa existe o politica sociala, dar si stimuli pentu o economie performanta”, a mai afirmat Costinas.

Managerul Profi recunoaste ca este imposibil sa lucreze cu producatorii mici, pentru ca aceasta presupune un efort mult prea mare, iar solutia in cazul lor este asocierea.
„Noi manipulam paleti, nu cantarim fiecare lada separat”, conchide Costinas.

Reteaua Profi numara in prezent circa 1.600 de magazine in peste 700 de localitati din Romania, fiind reteaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografica din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *