Comisia Nationala de Strategie si Prognoza mai asteapta “un soc” pe preturi

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza mai asteapta “un soc” pe preturi

 

Daniela Plavicheanu, director general Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, sustine ca agricultura este singura ramura economica pentru care se asteapta o scadere in acest an, prognozata undeva la 2%, in contextul secetei, problemelor de aprovizionare, dar si al razboiului din Ucraina. De asemenea, este foarte posibil sa creasca si preturile produselor agricole dupa noua recolta.

“Preturile la inputuri se vor mentine foarte ridicate si in acest an, cand ne asteptam la cresteri peste nivelul actual. Este posibil sa mai avem o majorare dupa noua recolta, daca se mentin conditiile din Ucraina si exporturile nu vor putea sa fie realizate. Este foarte probabil sa mai avem un soc pe preturile produselor agricole”

a declarat Daniela Plavicheanu, director general Comisia Nationala de Strategie si Prognoza in cadrul conferintei „Finantari in agri-business, desfasurata la USAMV Bucuresti la conferinta „Finantari in agri-business, retail si HoReCa in conditii de crize multiple. Echilibrare consum si asigurarea securitatii alimentare“, desfasurata in cadrul FoodIntelForum 2022.

Chiar daca rezultatele din primul trimestru au fost cu mult peste asteptarile tuturor (constructiile, serviciile si transporturile, in principal), pentru urmatoarele doua trimestre, este asteptata o reducere a performantelor economice, in special pe partea de consum, spre deosebire de transporturi si serviciile informatice pentru care prognozele sunt optimiste.

“Pentru agricultura, estimarile noastre pentru acest an sunt rezervate, este singura ramura unde vedem o reducere a productiei, care tine mai mult de efectele secetei, pe segmentul vegetal. La agricultura, asteptam o scadere de 2%. In industrie, ramura cea mai afectata de cresterea preturilor la energie electrica, gaze si combustibili, in contextul actual al crizei, cresterea este una modesta, desi initial prognozam o recuperare, bocajele, tuburarile din lanturile de aprovizionare, dar si preturile la materiile prime ne-au dus la o revizuire in jos pentru acest an“, a precizat Daniela Plavicheanu.

Cat priveste inflatia, pentru 2022, este estimata o medie anuala de “11%, ”11 si ceva”, dupa puseul inflationist din aprilie (13,8%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *