Constructia fabricii Clariant din Romania, in grafic

Constructia fabricii Clariant din Romania, in grafic

 

clariant
– Lucrarile de constructie continua la fabrica sunliquid® a companiei Clariant in Romania cu peste 650 de muncitori care opereaza in deplina conformitate cu masurile de prevenire a pandemiei Covid-19. Finalizarea constructiei este prognozata până la sfârșitul anului 2021!
– Cea mai mare parte a echipamentelor de productie de mari dimensiuni au fost deja instalate
– Recrutarea si instruirea operatorilor si a membrilor echipei locale sunt in curs de desfasurare.

Clariant, companie inovatoare si sustenabila axata pe produse chimice de specialitate, a anuntat astazi ca face progrese semnificative in constructia fabricii sale sunliquid® de productie a etanolului celulozic din Podari, in partea de Sud-Vest a Romaniei. In ciuda situatiei dificile provocata de pandemia de COVID-19, echipa Clariant a reusit sa se asigure ca lucrarile de pe santier continua, in timp ce se aplica si respecta pe deplin toate reglementarile si masurile de precautie stabilite de autoritatile romane.

„Este cu adevarat impresionant sa vedem cum echipa noastra de proiect, precum si toti partenerii locali, au reusit sa avanseze cu constructia acestui important proiect, asigurand in acelasi timp siguranta si sanatatea tuturor celor implicati, pe timpul pandemiei provocate de COVID-19. Odata finalizata, fabrica sunliquid® de productie a etanolului celulozic va reprezenta piatra de temelie a transformarii noastre continue intr-o companie lider al sectorului de produse chimice de specialitate si, totodata, va reprezenta o atestare a angajamentului nostru fata de inovatie si sustenabilitate,” a declarat Hans Bohnen, Chief Operating Officer la Clariant.

Fabrica sunliquid® primeste o finantare de peste 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene si se construieste pe un teren cu o suprafata de 10 hectare in Podari, langa Craiova, in regiunea de Sud – Vest a Romaniei, unde are acces la o aprovizionare regionala sigura cu materia prima, paiele, si poate beneficia de infrastructura logistica si industriala existenta, in zona. Odata ce fabrica va fi operationala, va prelucra aprox. 250.000 tone de paie si va produce 50.000 tone de etanol celulozic anual. Acesta este un biocombustibil avansat, cu adevarat sustenabil si neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat in infrastructura auto actuala.

„Pe parcursul ultimelor luni, in cadrul santierului au fost atinse mai multe repere importante, realizandu-se in acelasi timp instalarea majoritatii echipamentelor de mari dimensiuni. Astfel suntem in grafic pentru a finaliza constructia pana la sfarsitul anului 2021, urmand apoi sa fie demarata productia. Suntem mandri sa vedem deja beneficiile substantiale pe care investitia noastra le aduce regiunii Podari si asteptam cu nerabdare sa vedem impactul acesteia odata ce fabrica va avea personal complet si va functiona la capacitate maxima,” spune Christian Librera, Vice President si Head of Business Line Biofuels and Derivatives la Clariant.

Citeste si Cine este romanul care are 2000 de vaci la muls!

Clariant face progrese, de asemenea, in recrutarea si instruirea membrilor personalului pentru proiectul sau sunliquid® din Romania. Echipa locala a companiei se extinde rapid, numarand acum 26 de angajati. Membrii echipei beneficiaza de un program intensiv de training in Germania si Romania. Ei au inceput pregatirea la uzina pre-comerciala sunliquid® din Straubing, Germania, iar apoi au urmat sesiunile de instruire realizate in colaborare cu Universitatea din Craiova, un centru educational important si renumit din regiune. Pe termen lung, in cadrul fabricii vor fi angajati pana la 100 de membri, in timp ce vor fi create aproximativ 300 de locuri de munca pentru serviciile conexe, de exemplu, pentru colectarea, depozitarea si transportul materiei prime.

Pe Blogul Moleculist de pe website-ul Clariant, veti putea vedea o prezentare detaliata a etapelor care au dus la crearea platformei tehnologice sunliquid®, de la dezvoltare si testare in Bavaria, Germania pana la prima uzina comerciala de acest gen din Podari, Romania.
www.clariant.com

Clariant este o companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, avand sediul in Muttenz, langa Basel/Elvetia. La data de 19 decembrie 2019, compania avea un numar total de 17.223 de angajati. In anul fiscal 2019, Clariant a inregistrat vanzari de 4.399 miliarde de franci elvetieni din afacerile in derulare. Compania activeaza in trei domenii de business: Produse Chimice de Ingrijire, Cataliza, si Resurse Naturale. Strategia organizatiei Clariant se bazeaza pe cinci piloni: accentul pe inovatie prin cercetare si dezvoltare, valoare adaugata si sustenabilitate, repozitionarea portofoliului, accelerarea cresterii si cresterea profitabilitatii.

www.sunliquid.com
www.clariant.com/romania

sunliquid® este o metoda biotehnologica inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpina de porumb sau trestie de zahar. In cadrul procesului complet integrat si optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza si hemiceluloza cu randamente ridicate, in conditii stabile de prelucrare, in zahar fermentabil. Procesul integrat de productie a biocatalizatorilor ofera flexibilitate si reduce costurile de productie.

In etapa urmatoare, un organism de fermentare optimizat transforma simultan C5 si C6 in etanol cu randamente ridicate si timpi de reactie scursi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esential pentru a permite intregii energii necesare procesului sa fie derivata din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubila.

Din iulie 2012, Clariant opereaza o fabrica pre-comerciala in Straubing, care produce pana la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmand performanta tehnica si economica. In septembrie 2018, Clariant a anuntat investitia intr-o prima instalatie comerciala de acest fel, in Romania, constructia aflandu-se in derulare in acest moment. Clariant acorda licente de utilizare a tehnologiei sunliquid® la nivel global. Pana in prezent, au fost semnate patru acorduri de licenta cu jucatori de renume din industrie din Slovacia, Polonia, Bulgaria si China.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin cel de-al Saptelea Program Cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica, prin Acordul de finantare nr. 322386 (SUNLIQUID) si de Bio-Based Industries Joint Undertaking, prin Programul-cadru pentru cercetare si inovare al Uniunii Europene “Orizont 2020”, prin Acordul de finantare nr. 709606 (LIGNOFLAG).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *