Conferintele AgroStandard, editia a XI-a – Legea vanzarii terenurilor – romani vs. straini

Conferintele AgroStandard, editia a XI-a – Legea vanzarii terenurilor – romani vs. straini

 

IMG_7311AgroStandard, ASAS si TMT PR organizeaza cea de-a XI-a editie a “Conferințelor AgroStandard”, cea mai importantă serie de evenimente de profil din România din perspectiva numărului fermierilor participanți, precum și a diversității subiectelor tehnice abordate. Conferința “Legea vânzării terenurilor – români vs. străini” va avea loc în data de 17 iunie în Aula Magna a Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) din bd-ul. Mărăști nr. 61, Sector 1, București, începând cu ora 09.30. Pe lângă conferință va fi organizată o miniexpoziție de produse și servicii specifice sectorului agricol, precum și un incubator de afaceri, unde va fi realizat networking-ul intre fermieri, asociații, companii și finanțatori.

Organizatorii evenimentului care prefigurează posibila modificare a legii nr. 17/2014 sunt publicația AgroStandard, în parteneriat cu Academia de Știinte Agricole și Silvice din București, marile confederații de fermieri – Pro AGRO, LAPAR, Alianța ROPAC, Confederația Asociațiilor Tărănești din România (CATAR), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană și Camera de Comerț România – Israel.

La eveniment vor participa fermieri din toate confederațiile, președinți de confederații agricole, oficiali guvernamentali, directori din instituții subordonate MADR, bănci, companii, ambasade, camere de comerț, presa centrală și de specialitate.

Mai multe despre Conferințele AgroStandard AICI:

Tematica evenimentului:

Cât teren a fost cumpărat de străini până acum în România? Există statistici? Cine trebuie să le facă?

Este România un caz unic în istoria lumii în materie de înstrăinare a terenurilor? Cum este în alte țări?

Cum s-a ajuns aici? Se poate vorbi de o politică deliberată de încurajare a emigrației a 4 mil. de români din mediul rural, cei mai tineri și mai întreprinzători? Criza iminentă?

Statul trebuie să aibă drept de preempțiune la cumpărarea terenurilor? Trebuie limitată mărimea exploatațiilor? Ce se mai intamplă cu terenurile ADS?

Ce se mai poate face? Este posibilă o naționalizare? Modificarea tardivă a legii, o simplă frecție la un picior de lemn? De ce abia acum se pune problema modificării legii?

Cine sunt vinovații? Se poate vorbi despre subminarea economiei naționale în acest caz? Se impune reincriminarea acesteia în Codul Penal?

Are Romania vreo obligație față de cetățenii UE în condițiile lipsei de reciprocitate? Avem vreo obligație față de cetățenii non-UE? Concurența neloială crasă la vânzarea terenurilor intre români și străini? Legea, o piedică în calea românilor?

Cadastrare reloaded? Până când?

Este România în pragul unei iminente crize alimentare pentru că nu mai are controlul asupra producției și distribuției produselor alimentare? Ce rost mai au dezbaterile despre criza alimentară în cazul României?

Cât de sustenabilă este pe termen mediu și lung proprietatea străinilor asupra terenurilor agricole – exportul profitului, sărăcirea populației rurale, lipsa resurselor necasare dezvoltării populației României?

De ce există frenezia vânzării terenurilor arabile? Când și cum s-a pierdut legătura românilor cu pământul?

Speakeri invitati:

• Achim Irimescu, ministru MADR

• Valeriu Tabară, vicepreședinte ASAS

• Mihai Nicolescu, vicepreședinte ASAS

• Valeriu Steriu, vicepresedinte Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor

• Laurențiu Baciu, președinte LAPAR

• Emil Dumitru, președinte Pro Agro

• Claudiu Frânc, președinte Alianța ROPAC

• Tinel Gheorghe, deputat

• Adrian Mocanu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli, Prahova

• Ilie Haralambie Mitea, președinte Agenția Domeniilor Statului

• Emil Drăghici, președinte Asociația Comunelor din Romania

• Neacsu Steluta Madalina, presedinte fondator Agrointelligence SISA
• Dragos Frumosu, presedinte CGM-UGSR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *