Conferinta Consortiului Universitatilor de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – Stiintele Vietii din Romania (23-25 iunie 2022)

Conferinta Consortiului Universitatilor de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – Stiintele Vietii din Romania (23-25 iunie 2022)

 

In perioada 23-25 iunie, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a gazduit intalnirea Consortiului Universitatilor de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – Stiintele vietii, format din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Universitatea pentru Stiintele Vietii “Ion Ionescu de la Brad” Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului “Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.

La eveniment au participat si reprezentantii Facultatilor de Horticultura si Agronomie din cadrul Universitatii din Craiova. La dezbateri au fost prezenti ministrul Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu si Secretarul de Stat pentru invatamant superior, Gigel Paraschiv, se arata intr-un comunicat al USAMV Bucuresti.

Discutiile s-au axat in principal pe provocarile pe care le-a intampinat invatamantul agronomic superior in ultimii doi ani, fiind prezentate politicile implementate de membrii Consortiului in contextul pandemiei, dar si pe necesitatea de atragere a unor proiecte europene, care sa sustina activitatea academica si de cercetare si pe dezbaterile cu privire la modificarea Legii Educatiei.

O tema deosebit de importanta a fost nevoia de digitalizare in universitati. Concluzia agreata in cadrul Consortiului a fost ca digitalizarea este esentiala atat pentru desfasurarea activitatilor didactice, cat si a celor administrative. Toti reprezentantii participanti au fost de acord ca digitalizarea trebuie sa asigure suportul pentru procesul de invatare si pentru activitatile de cercetare si nu sa inlocuiasca aceste activitati.

Interactiunea dintre cadrele didactice, cercetatori si studenti reprezinta elemente esentiale pentru formarea viitorilor specialisti in domeniul agronomic, a viitorilor ingineri si medici veterinari.

Universitatile membre ale Consortiului si-au exprimat speranta ca noua Lege a Educatiei va stabiliraportul optim intre activitatile online si cele fizice, astfel incat domeniile de inginerie si medicina veterinara sa nu aiba de suferit, iar rezultatul sa nu creeze un cadru care sa conduca la indepartarea tinerilor de aceste domenii si indreptarea lor catre specializari in care activitatile se pot desfasura cu preponderenta in mediul online.

Consortiul isi exprima speranta ca, avand in vedere specificitatea domeniilor de inginerie si medicina veterinara, finantarea pentru acestea sa tina cont de faptul ca abilitatile practice in aceste domenii pot fi dobandite numai cu prezenta fizica.

Pe parcursul celor 3 zile, conducerile Universitatilor din cadrul Consortiului au participat la Sarbatoarea IEI organizata in campusul USAMV Bucuresti si au putut admira o colectie impresionanta de costume populare, sustinand astfel traditiile specifice poporului roman.

Un alt punct pe agenda Consortiului l-a constituit intalnirea cu fermierii si cu reprezentanti ai institutelor si statiunilor de cercetare din tara, la Sarbatoarea Ciresului, eveniment ce a avut loc la sediul Statiunii Didactice si de Cercetare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa Istrita, din cadrul USAMV Bucuresti.

Au fost prezentate 90 de soiuri si hibrizi de cires, iar participantii au avut rolul de a evalua un numar de 70 de probe selectate pentru degustare, in vederea identificarii preferintelor de gust ale consumatorilor si pentru a identifica nevoia de introducere in cultura a unor soiuri noi. Mandatul pentru conducerea Consortiului continua sub coordonarea Universitatii pentru Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *