Concesionarea de terenuri tinerilor fermieri, o ecuatie cu iz electoral

Concesionarea de terenuri tinerilor fermieri, o ecuatie cu iz electoral

 

terenuri_ADSO suprafata de circa 8800 ha de teren agricol ar urma sa fie concesionata tinerilor fermieri, dupa cum au anuntat guvernantii. Aceasta inseamna ca doar cateva sute de agricultori vor beneficia de o suprafata de pana la 50 de hectare de teren agricol maximum, in cel mai fericit caz. Fermierii sub 40 de ani cu studii in domeniul agricol pot concesiona teren la un pret mai mic de la stat. Decizia a fost luata recent in sedinta de Guvern si se adauga finantarii nerambursabile de pana la 50 de mii de euro pentru tinerii fermieri, potrivit Stirile ProTv.

„Acolo unde este posibil sa acordam, prin concesiune, din terenul statului, gestionat de ADS, pana la 50 de hectare, de declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Citeste si Ajutoare pentru crescatorii de bovine, ovine si caprine! Bani alocati prin Masura 21 din PNDR si de la bugetul de stat!

Problema este ca statul mai are foarte putine terenuri disponibile neinscrise in cartea funciara. Ceea ce a aprobat Guvernul este de fapt o derogare de la lege care permite Ministerului Agriculturii sa concesioneze terenuri din domeniul public al statului chiar daca nu sunt intabulate. In acest moment au fost identificate numai 8800 de hectare libere de contract si neinscrise in cartea funciara, ceea ce inseamna ca doar cateva sute de tineri fermieri ar putea beneficia de aceasta masura.

Citeste si Paul Popescu, Clariant: Reteaua de furnizori va include 250 de fermieri din Oltenia, dar si din alte regiuni

Ghidul solicitantului – documentul care explica pas cu pas ce trebuie sa faca doritorii – nu este inca disponibil. Nici lista cu terenurile nu este publicata, asa ca nu sunt cunoscute inca localitatile unde tinerii fermieri isi pot indeplini visul, cu ajutorul statului.
Tinerii de pana in 40 de ani beneficiaza anul acesta de 42 de milioane de euro in total pentru a-si deschide o ferma, prin programul “Instalarea Tanarului Fermier”.

Sursa: Stirile ProTv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *