Commoditrader lanseaza proiectul CommodiCarbon, in parteneriat cu APPR

Commoditrader lanseaza proiectul CommodiCarbon, in parteneriat cu APPR

 

commoditraderCommoditrader, platforma digitala de comert cu produse agricole, lanseaza in Romania CommodiCarbon, un program de certificare a CO2 care incurajeaza si recompenseaza tranzitia fermierilor spre o agricultura conservativa. Pe langa beneficiile majore aduse mediului inconjurator, se asteapta ca aceasta initiativa sa diversifice sursele de venit ale fermierilor si sa le ridice marja de profit cu pana la 70%. Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare de schimbarile climatice si totodata, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferenta prin absorbtia de CO2 din atmosfera si il pot stoca in sol prin fotosinteza plantelor. Solutia in ambele cazuri este agricultura conservativa, care se bazeaza pe retinerea resturilor vegetale de la culturile anterioare, lucrarile minime ale solului si rotatia adecvata a culturilor.

De asemenea, este cunoscut faptul ca incalzirea globala este determinata si de emisiile gazelor cu efect de sera, motiv pentru care este necesar un management rational al solului si al culturilor agricole, ceea ce transforma fermierii in eroii din prima linie in protejarea mediului inconjurator.

Citeste si Premiera in retail: Kaufland lanseaza Programul ,,Porc nascut si crescut in Romania”

„Metodele de productie si de cultivare sunt cheia unei reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de sera si se estimeaza ca o restructurare totala a intregii agriculturi europene poate duce la o micsorare cu 11%-23% a nivelului de GES in atmosfera,” mentioneaza Ida Boesen, fondator Commoditrader.

CommodiCarbon va permite fermierilor sa planifice o conversie completa sau partiala catre agricultura conservativa, prin care se capteaza carbonul in sol si se reduc emisiile de CO2. Evaluarea conversiei si cuantificarea emisiilor reduse de CO2 se realizeaza in fiecare an, avand in vedere ca CO2 se stocheaza anual atunci cand se implementeaza agricultura conservativa. In urma acestora se elibereaza certificatele de carbon, care pot fi vandute mai departe organizatiilor cu obiective climatice ambitioase, iar fermierii sunt recompensati anual.

„Fiecare hectar de teren agricol are un potential mediu de stocare anuala de la 3 pana la 7 tone de CO2, ca rezultat al implementarii in totalitate a practicilor agriculturii conservative. Cu alte cuvinte, un fermier cu 100 de hectare poate inregistra si stoca amprenta de carbon a 25 de gospodarii – in fiecare an, timp de 15-20 de ani. Agricultura are astfel posibilitatea de a face o mare diferenta in lupta climatica si, in acelasi timp, de a obtine sprijin financiar pentru tranzitia in sine,” continua Ida Boesen.

Valoarea certificatului este estimata la 10-15 euro, insa variaza in functie de masurile aditionale adoptate de fermier de la an la an, in procesul agriculturii conservative. Comparativ cu alte tari europene, potentialul Romaniei de a face agricultura conservativa este mai mare, datorita solului inalt calitativ si climei favorabile din tara noastra.

Beneficii ale agriculturii conservative

Certificatele de carbon pot fi considerate ca un plus de recolta, care este valorificata la sfarsitul sezonului de productie si, la fel ca in cazul culturilor obisnuite, beneficiile incep sa apara pe masura ce se dezvolta plantele. Pe langa veniturile de pe urma vanzarii certificatelor de carbon, se obtin si alte castiguri, prin diminuarea semnificativa a cheltuielilor de productie, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminueaza costurile cu combustibilul, cu forta de munca si cu intretinerea utilajelor, cu pana la 50%. Totodata, retinerea resturilor vegetale la suprafata solului duce la sporirea cantitatii de nutrienti benefici si apa inmagazinata in sol. Un avantaj major considerand seceta de anul acesta, dezastruoasa pentru agricultura Romaniei, ce a condus la o scadere cu 14,5% a recoltei de cereale fata de anul anterior (date de la Comisia Europeana).

Inspiratia pentru aceasta initiativa vine din SUA, unde legatura dintre agricultura conservativa si un comert activ cu certificate de carbon provenite de la fermele locale functioneaza excelent. Marele avantaj al certificatelor de acest fel este trasabilitatea directa si, deci, marea lor credibilitate din perspectiva tranzactionarii. Metoda si algoritmii de calcul din spatele CommodiCarbon se bazeaza pe cercetarile recunoscute la nivel international, ghidurile IPCC (ONU Climate Panel) si modelelor dezvoltate de universitati europene de varf.

Fermierii din spatele initiativei

Fermier si investitor in Commoditrader, Kim Kjær Knudsen a facut parte, in ultimii ani, din echipa Commoditrader si a fost primul fermier care a sprijinit in mod activ dezvoltarea companiei si, mai mult decat atat, a facut investitii si intr-o mare ferma din Romania, JD Agro Cocora. El considera ca proiectul ajuta la deschiderea drumului catre un viitor durabil pentru agricultura.

„In opinia mea, nu mai trebuie sa fim „numai” producatori de alimente pentru o populatie mondiala in crestere, ci trebuie sa fim, de asemenea, o piesa centrala in rezolvarea provocarilor climatice. CommodiCarbon este un mare pas in aceasta directie si, ca fermieri, il sustinem!”, spune Kim Kjær Knudsen.

Colaborarea cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania

Commoditrader a incheiat un parteneriat strategic cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania pentru proiectul CommodiCarbon, prin care sa ofere fermierilor sprijinul si suportul necesar in tranzitia spre o agricultura conservativa, oferindu-le consultanta in adoptarea noilor practici agricole.

”Suntem incredintati ca, prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare membrilor nostri, punandu-le la dispozitie un model de afaceri mai adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat la exigentele societatii”, declara Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR. „PAC ar putea juca un rol major in recompensarea practicilor agricole durabile, inclusiv C-farming.”

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Va rugam sa sustineti presa independenta – proiectul Agrostandard. O puteti face aici! Multumim!

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *