Listarea in Indicele DJSI reflecta dorinta companiei de a deveni un lider in domeniul sustenabilitatii si inovatiei! Clariant se pozitioneaza astfel in topul companiilor din sectorul produselor chimice la nivel global! Divizia de Transformare Sustenabila, organizata recent la nivelul companiei, isi propune sa extinda si mai mult impactul pozitiv Clariant, companie inovatoare si sustenabila axata pe produse chimice de specialitate, a anuntat recent listarea sa in Indicele de Sustenabilitate Dow Jones 2020 (DJSI), cu un punctaj remarcabil obtinut in categoria inovatie si performante foarte bune inregistrate in toate celelalte sectiuni.
Acesta este al 8-lea an consecutiv in care Clariant este listata ca una dintre cele mai sustenabile companii din sectorul produselor chimice la nivel global. Clariant a fost clasata printre companiile de top din sectorul chimic, atat in DJSI Europe, cat si in DJSI World.
Pentru Clariant, solutiile inovatoare reprezinta cheia pentru performanta sa din punct de vedere sustenabil. Prin urmare, din 2015, Clariant a obtinut in mod constant punctaje bune la capitolul inovatie din cadrul indicelui DJSI, iar in ultimii doi ani a fost liderul acestei categorii. Clariant nu numai ca investeste mai mult de 3% din vanzarile grupului in cercetare si dezvoltare, dar sustenabilitatea este ancorata in procesul de inovatie.
In 2019, acest lucru a dus la o crestere a vanzarilor operationale ale companiei cu 3,5%, majorarea fiind atribuita produselor inovatoare dezvoltate in ultimii cinci ani, inclusiv solutii sustenabile, cum ar fi tehnologia sunliquid® de producere a etanolului celulozic, solutiile pentru aditivi regenerabili Licocare® RBW Vita si multe altele.
Clariant construieste in prezent, la Podari, langa Craiova, o fabrica de etanol celulozic, ce utilizeaza tehnologia sunliquid®. Odata ce fabrica va fi operationala, va prelucra aprox. 250.000 tone de paie si va produce 50.000 tone de etanol celulozic. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevarat sustenabil si neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat cu usurinta in infrastructura auto actuala.
Fabrica sunliquid® de la Podari se construieste pe un teren cu o suprafata de 98.000 de metri patrati si va respecta cele mai inalte standarde, o atentie semnificativa fiind acordata confortului si stilului de viata al comunitatii locale. Constructorul este o companie romaneasca, iar lucrarile sunt realizate cu ajutorul unei echipe formata din 650 de muncitori in faza de varf. Clariant face progrese semnificative in constructia fabricii. Finalizarea constructiei fabricii este preconizata pentru sfarsitul anului 2021, ulterior urmand a fi demarata productia.
sunliquid® este o metoda biotehnologica inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpina de porumb sau trestie de zahar. In cadrul procesului complet integrat si optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza si hemiceluloza cu randamente ridicate, in conditii stabile de prelucrare, in zahar fermentabil. Procesul integrat de productie a biocatalizatorilor ofera flexibilitate si reduce costurile de productie.
In etapa urmatoare, un organism de fermentare optimizat transforma simultan C5 si C6 in etanol cu randamente ridicate si timpi de reactie scursi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esential pentru a permite intregii energii necesare procesului sa fie derivata din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubila. Din iulie 2012, Clariant opereaza o fabrica pre-comerciala in Straubing, care produce pana la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmand performanta tehnica si economica.
In septembrie 2018, Clariant a anuntat investitia intr-o prima instalatie comerciala de acest fel, in Romania, constructia aflandu-se in derulare in acest moment. Clariant acorda licente de utilizare a tehnologiei sunliquid® la nivel global. Pana in prezent, au fost semnate patru acorduri de licenta cu jucatori de renume din industrie din Slovacia, Polonia, Bulgaria si China.