Cine solicita stoparea exporturilor de materii prime

Cine solicita stoparea exporturilor de materii prime

 

ceealeSistarea exporturilor de materii prime si amanarea platii obligatiilor fiscale se afla in topul masurilor cerute de Consiliul Investitorilor Straini (CIS) pentru sectorul de retail. CIS si Confederatia Patronala Concordia au elaborat o lista cu 100 de masuri fiscal-bugetare propuse Guvernului in scopul sprijinirii mediului de afaceri. Aprovizionarea cu hrana si dezinfectanti este prioritara, iar sectorul de retail trebuie sa ramana operational cat mai aproape de capacitatea sa maxima, se arata in document. CIS atrage atentia ca desi, in prezent, nu exista probleme la nivelul stocurilor, nu este exclus sa se epuizeze unele produse de baza, cum ar fi uleiul, faina, zaharul sau orezul.

De asemenea, se cere interventia Guvernului pentru limitarea/sistarea exporturilor materiilor prime ale produselor de baza. Nu in ultimul rand, este solicitata eliminarea temporara a restrictiilor de acces pentru camioanele de 40 de tone.

Exista stocuri de materie prima suficiente pentru a aproviziona constant populatia cateva luni, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara Sindalimenta.

CITESTE SI Probleme mari pentru producatorii de capsune si sparanghel din Vest

Industria alimentara autohtona are capacitatea de a asigura consumul intern, cu conditia sa functioneze, spune Frumosu. El adauga ca nu exista la nivel national un plan de protectie a salariatilor, existand riscul ca fabricile sa se inchida in cazul imbolnavirilor acestora.

Semnatarii documentului atrag atentia ca este posibil sa apara o penurie de angajati, cu riscul de a nu putea asigura functionarea normala a magazinelor sau depozitelor in functiune.

Ei cer sa fie modificat temporar programul de functionare a magazinelor, fara parcurgerea procedurii de notificare a autoritatilor locale competente. In retail, 65% din forta de munca reprezinta femeile, iar dintre acestea 80% au copii sub 12 ani.
Nu in ultimul rand, este solicitata scutirea operatorilor economici din lantul de comert de la plata impozitelor si contributiilor aferente indemnizatiei de 75% din salariul de baza.

CIS si Concordia mai cer autoritatilor sa intervina pentru mentinerea sub control a preturilor la alimentele de baza si dezinfectanti pentru a se preveni specula, potrivit Adevarul Financiar.

CITESTE SI Plantatiile de afini din Romania s-au extins de patru ori in patru ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *