Chesnoiu la FarmConect: Romania va juca un rol extraordinar in Europa si in regiune

Chesnoiu la FarmConect: Romania va juca un rol extraordinar in Europa si in regiune

 

Prezent la Slobozia, la deschiderea targului FarmConectRomania 2022, organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat ca este convins ca Romania va juca un rol extraordinar in Europa si in regiune, in urmatorii ani, fiind un factor de stabilitate.  

Agricultura romaneasca merge pe drumul bun, are fermieri performanti, care isi vad in continuare de treaba, in ciuda tuturor problemelor cu care s-a confruntat in ultimii ani, de la pandemia de COVID-19, seceta si mai nou, razboiul din Ucraina.

La nivel vegetal avem fermieri extraordinari, rezultatele cresc de la an la an, spune ministrul care remarca preocuparea fermierilor romani pentru tehnologii noi, constienti fiind ca eficienta economica la nivelul fiecarei ferme va fi cea care va face diferenta, intr-o situatie in care presiunea pe resurse este tot mai mare.

“Am toata increderea si o spun pentru cei care se intreaba in contextul razboiului din Ucraina daca Romania va trece printr-o criza alimentara, ca Romania este departe de a fi intr-un risc de aparitie a crizei alimentare. Cred ca in urmatorii ani, Romania va juca un rol extraordinar in Europa si in regiune, va avea un rol de stabilitate si asigurare a stabilitatii cu produse agroaliemntare, astfel incat sa putem sa depasim cu bine aceasta perioada”, a declarat Adrian Chesnoiu la Slobozia.

El a atras atentia ca fermierii trebuie sa faca pasul spre integrare pentru a deveni rentabili cu adevarat.

„Este foarte important sa intelegem ca plusul de valoare a materiilor prime poate fi data doar prin procesare, doar prin integrarea productiei primare in zootehnie, in industriile procesatoare. In viitorul Plan National Strategic (PNS), PAC 2022-2027, am pus un accent deosebit pe sectoarele care ne pot da potential de adaugare a valorii in agricultura, iar procesarea este unul unul dintre ele. Am propus ca plafonul de care pot beneficia fermierii aplicanti la PNS sa creasca de la 2,5 mil. euro la 15 mil. euro, cu obligativitatea ca 70% din materia prima procesata sa provina de la fermierii romani”, a precizat ministrul.

FarmConect 2022 (9-11 iunie) este primul targ organizat si asumat in intregime de fermieri, organizator fiind Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), care a beneficiat de sprijinul Primariei Slobozia si al Faire de Libramont, cel mai mare targ in aer liber din Europa, in calitate de Partener Tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *