Certificatul de pregatire profesionala pentru folosirea pesticidelor, obligatoriu

Certificatul de pregatire profesionala pentru folosirea pesticidelor, obligatoriu

 

De ce le era frica fermierilor, tot n-au scapat: vor fi obligati sa detina un certificat de pregatire profesionala in ceea ce priveste utilizarea produsele de protectie a plantelor, daca vor sa aiba in continuare acces la subventii. Acesta se obtine dupa absolvirea unui curs online, care costa 195 lei si este organizat de Autoritatea Nationala Fitosanitara – ANF.

Dupa nenumarate discutii si reveniri din partea Ministerului Agriculturii, se pare ca forma actului normativ care vizeaza conditiile in care pot fi folosite produsele de protectie a plantelor de catre fermieri este stabilita in linii mari. Acesta se afla in consultare publica pe site – ul institutiei timp de 10 zile.

Marea noutate constituie faptul ca, daca anterior certificatul era obligatoriu doar pentru utilizatorii profesionisti, acum, si fermierii sunt incadrati in aceasta categorie, atat timp cat comercializeaza productia, conform precizarilor facute de secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Costin Telehuz. Cei care nu vor avea certificate, risca sa fie amendati.

La curs va trebui sa se inscrie toata lumea, nu exista nicio restrictie privind pregatirea profesionala, chiar si cei cu 8 clase, conditia fiind sa treaca examenul. Cursurile dureaza 18 ore, de luni pana miercuri, iar joi se da examenul online.

“Cursurile sunt organizate de ANF in fiecare saptamana, sunt obligatii asumate fata de UE….Toata lumea trebuie sa faca instruirea. Este o regula pe care nu am putut-o ocoli, incercam sa o tinem sub control”, a precizat Telehuz.  

Pentru cei care nu vor frecventa aceste cursuri, exista si varianta  incheierii unui contract cu un prestator de servicii.

Ramane totusi intrebarea: cat de mult poti sa inveti in 18 ore si cati fermeiri cu 8 clase stiu sa foloseasca un laptop?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *