Cel mai mare pret pentru grau dupa 2012

Cel mai mare pret pentru grau dupa 2012

 

Graul a ajuns la bursa de cereale de la Chicago la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape noua ani, din cauza situatiei culturii de iarna din SUA, dar si a temerilor privind livrarile globale, pe fondul majorarii cererii pe plan international, transmite Reuters.

 La bursa de cereale de la Chicago (CBOT), contractul de referinta pentru grau s-a apreciat in data de 2 noiembrie cu 0,8%, pana la 8,03 dolari per bushel, dupa ce atinsese anterior 8,07 dolari per bushel, cel mai ridicat pret din decembrie 2012. Luni, cresterea a fost de 3,2%.

Un trend ascendant au cunoscut si cotatiile la porumb si la boabe de soia. Astfel, cotatiile futures la porumb au urcat cu 0,3%, la 5,80 dolari per bushel, iar la soia boabe contractul de referinta a crescut cu 0,5%, la 12,54 dolari per bushel.

Si la bursa de la Paris, cotatiile futures la grau au crescut la nivelul record de 296,75 euro pe tona (343,96 dolari pe tona).

 “Exista temeri privind viitoarea cultura de grau, intr-un moment in care stocurile globale sunt deja la un nivel scazut, iar cererea este solida. Este o combinatie destul de exploziva”, a apreciat un trader european.

“Preturile la grau nu vor scadea considerabil in viitorul apropiat. De fapt, preturile cresc sub toate aspectele, ceea ce face imposibila trecerea la diferiti furnizori”, se arata intr-un raport al analistilor Commerzbank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *