Cea mai mare plantatie de goji din Romania se afla la Ciuperceni (Satu Mare)

Cea mai mare plantatie de goji din Romania se afla la Ciuperceni (Satu Mare)

 

goji satu mareIn judetul Satu Mare, in satul Ciuperceni (comuna Agris), se gaseste cea mai mare plantatie de goji din Romania, care se intinde pe o suprafata de 3,5 ha. Povestea plantatiei, unica in Romania, a inceput acum sapte ani de zile cand proprietarul, Emeric Kolbaszer, a pus bazele unei afaceri in agricultura mizand pe o planta prea putin cunoscuta atunci pe meleagurile noastre. Satmareanul a decis sa cultive un arbust din familia Solanaceae, originar din Tibet, ale carui fructe au devenit renumite in lume gratie cantitatilor mari de antioxidanti pe care le contin. Iar plantatia de la Satu Mare, urma sa fie bio, se gandea proprietarul care inca de pe atunci intuia ca asa-numitele“fructe ale tineretii” vor merita investitia si munca depusa, relateaza Transilvania Business Magazine.

Cu 50 de mii de seminţe, in valoare de 500 de dolari canadieni, Kolbaszer si-a inceput mica afacere, iar rezultatele nu s-au lasat asteptate. In zona toti au aflat despre beneficiile fructului Tibetan, nu din auzite, ci prin experimentare, iar satmareanul a avut planuri mari: sa transforme plantatia de la Ciuperceni in cea mai mare din tara.

Iar optiunea bio era de la sine inteleasa avand in vedere ca “fructul tineretii” este la mare cautare in industria farmaceutica care plateste bine pentru calitate.

Multiple beneficii

Fructele nu sunt singurele parti ale plantelor ce pot fi valorificate. Mai putin popular si cunoscut decat micutele margele rosii este ceaiul din frunze de goji, considerat de multi o delicatesa.

Citeste si Lavanda Lola, o afacere din pasiune care aduce si profit

Este atat de rar incat poate fi gasit doar la cateva dintre companiile care se ocupa cu produse naturiste.

Urcusuri si coborasuri

Ca orice afacere, si plantatia de la Ciuperceni a avut urcusuri si coborasuri. Acum trei ani de zile, satmareanul a fost la un pas de a pierde plantele din cauza unei boli care a lovit copacii. La asta se adauga dificultatile de inmultire, mai ales in conditiile in care satmareanul tine la calitatea genetica a materialului saditor. O dota genetica buna, asigura o planta viguroasa care in schimb garanteaza productia.

Calcule si profit

Cu cheltuielile de amenajare si intretinere ce se ridica la cateva zeci de mii de euro pe hectar, plantatia de goji nu este o investitie de neglijat. Dar intensiv, se pot cultiva si 3.000 de plante pe un hectar, plante viguroase si sanatoase. Un kilogram 3e fructe goji se vinde la preturi de trei, patru euro.

Sursa: Transilvania Business Magazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *