Primii cartofi noi romanesti au ajuns in piete cu o luna mai devreme. Care este secretul producatorilor din Calarasi (Dolj)?

Primii cartofi noi romanesti au ajuns in piete cu o luna mai devreme. Care este secretul producatorilor din Calarasi (Dolj)?

 

cartofi noiCa sa poata invinge concurenta din import, fermierii au facut tot ce le-a stat in putinta si au scos prima productie cu o luna mai devreme decat de obicei. Producatorii lauda si calitatea cartofilor si spun ca nu au folosit chimicale ca sa le forteze cresterea. La Calarasi, in judetul Dolj, Costel Gaulea cultiva in pamant nisipos cartofi albi din soiul Carrera. In primavara, ca sa nu sufere de frig, tuberculii au fost tinuti in solarii, iar din acest motiv s-au dezvoltat mai repede fara sa primeasca ingrasaminte chimice. “Tehnologia este noua in Romania, noi am lucrat in afara, am vazut ce este afara si am adus aceeasi tehnologie ca afara, pamantul nostru ne ajuta foarte mult”, spune Costel Gaulea, fermier.

Fermierii din Calarasi vand kilogramul de cartofi cu un leu, in timp ce primii cartofi romanesti aparuti in acest an ajung insa in piata la un pret dublu.

“Fata de anul trecut, cand era 1 leu 40 – 1 leu 50, acum foarte prost. Nu o sa ne scoatem nici investitia”, a declarat Iulica Capatana, fermier la randul lui.

Vergica Sovaila, primar Calarasi: “50 de oameni au facut contracte cu superermarketurile din tara si joi noaptea s-au dus primele TIR-uri care au plecat in tara. Am intrat pe piata interna. Speram sa devenim un brand cu cartoful”.

Importuri ieftine

Desi in Romania sunt cultivate cu cartofi peste 150 de mii de hectare, iar productia ar fi suficienta pentru consumul de la noi, pe piata se gasesc cantitati mari de cartofi aduse din Uniunea Europeana. Importam cartofi din Olanda, Polonia, Germania, Franta si Spania.

Mai ieftini decat cei romanesti, acestia sunt de multe ori de calitata inferioara. De exemplu, cartofii mari, de peste 10 centimetri diametru, care ajung pe piata romaneasca nu sunt permisi la consum in tarile vestice si sunt considerati furajeri.

“Cartofii nostri romanesti sunt mai buni decat cei din strainatate pentru ca nu au atatea chimicale, in plus sunt mai saraci in amidon si ajuta”, a declarat Cristian Dumitra, specialist in gastronomie.

Intr-un an, un roman mananca in medie 90 de kilograme de cartofi si suntem pe locul patru in Europa la consum.

Sursa: Protv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *