Pomicultorii care acceseaza ecoschema Inierbarea intervalului dintre randuri in plantatiile pomicole, viticole, pepiniere si hameisti pot primi un sprijin de 85,50 euro/ha prin Planul National Strategic 2023-2027 (PNS), ecoschema PD-06, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Sprijinul se acorda pe unitatea de suprafata agricola (ha) fermierilor care pastreaza inierbat sau inierbeaza intervalul dintre randuri, alternativ (doua intervale inierbate, unul nu), pe cel putin 75% din suprafata plantatiei pomicole, viticole, pepiniere si hameisti.
Ecoschema constituie o plata anuala uniforma pe suprafata de teren eligibila.
Prin cerinta de mediu impusa de inierbare intre randuri, ecoschema contribuie la obiectivul PAC privind conservarea biodiversitatii, cat si la cresterea capacitatii solului de sechestrare a carbonului si imbunatatirea calitatii structurii solului, resursa naturala principala in cadrul activitatii agricole.
Plafonul alocat pentru anul 2023 este 15.777.400,50 euro, suprafata vizata de ecoschema fiind de 184.531,00 ha, astfel incat cuantumul unitar planificat aferent ecoschemei este 85,50 euro/ha.
Cine beneficiaza de subventie
- Beneficiarul se incadreaza in categoria fermierilor activi (conform definitiei nationale), in intelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune;
- este beneficiar de BISS;
- este utilizatorul unei suprafete agricole localizate pe teritoriul Romaniei, identificabila in Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS).
Cerinte generale obligatorii:
Minimum 75 % din suprafata plantatiei pomicole, viticole, pepiniere si hameisti trebuie pastrata inierbata sau va fi inierbata, in perioada 15 iunie – 15 octombrie.
Pe intervalele inierbate nu sunt permise lucrari ale solului in perioada de acoperire, respectiv 15 iunie – 15 octombrie.
Suprafata eligibila:
Ecoschema se aplica pe toate suprafetele de culturi permanente existente la nivel national, pe care sunt infiintate plantatii viticole, plantatii pomicole, pepiniere si hameisti.
Dimensiunea exploatatiei este de minimum 1 ha cu dimensiunea parcelei de minimum 0,1 ha.
Fermierii care opteaza pentru aceasta ecoschema nu pot accesa ecoschema PD – 05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul in fermele mici (gospodariile traditionale).
Pentru detalii privind ecoschema Inierbarea intervalului dintre randuri in plantatiile pomicole, viticole, pepiniere si hameisti, va invitam sa accesati: https://apia.org.ro/…/Plan-National-Strategic-PAC-2023….