Ce spune Adrian Pintea, seful APIA, despre fermierii care nu sunt eligibili la plata in Campania 2020

Ce spune Adrian Pintea, seful APIA, despre fermierii care nu sunt eligibili la plata in Campania 2020

 

pinteaAPIA a autorizat la plata peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar pana la acest moment a fost identificat un numar de circa 10.000 de agricultori care nu sunt eligibili, a declarat pentru FoodBiz directorul general al APIA Adrian Pintea. El mai spune ca platile sunt in grafic, urmand ca in februarie sa fie achitat ajutorul national tranzitoriu (ANT) pentru circa 38.000 de fermieri, iar dupa 15 mai sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal.

„Din totalul de 860.000 de fermieri care au depus cerere in anul 2020, pana in momentul de fata, peste 664.000 fermieri au fost deja autorizati și platiti, iar aproximativ 10.000 de fermieri au picat, au fost neeligibili”, a declarat pentru FoodBiz Adrian Pintea.

In fiecare an sunt intre 1.000 și 2.000 fermieri care depun cererea doar ca sa-și faca cod de exploatatie la APIA pentru a putea beneficia de anumite proiecte finantate din fonduri europene, aceștia nefiind beneficiari de plati niciodata, mai afirma Pintea.

Un lucru bun este insa faptul ca in urma controalelor efectuate de APIA, fie ca sunt controale adminstrative in ferme cu inspectorii de teren sau controale prin teledetectie, rata de eroare scade in fiecare an.

„Media europeana este in jur de 2%, pot sa spun ca și Romania se incadreaza in aceasta marja, dupa ce in perioada 2014-2015 eram chiar și pana la 15%”, a mai spus Pintea.

Video aici! – https://www.youtube.com/watch?v=02QF35uGbEo&feature=emb_logo

Potrivit informatiilor APIA, procentul fermierilor care mai trebuie sa fie autorizati la plata este de 7%, fiind vorba de fermieri ce nu au suprafete solicitate, dar au solicitari de sprijin pentru ANT 7 – Ajutor National Tranzitoriu – Schema decuplata de productie, specia bovine- sector lapte, ANT 8 – Ajutor National Tranzitoriu – Schema decuplata de productie, specia bovine- sector carne, ANT 9 – Ajutor National Tranzitoriu – Schema cuplata de productie, specia ovine/caprine, scheme pentru care platile urmeaza sa se realizeze.

In Campania 2020, in perioada 16.10.2020 – 18.01.2021, s-a autorizat la plata suma de 2,1 miliarde de euro, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) + cofinantare de la Bugetul National (BN1).

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *