Distribuitorii de bunuri acuza Ministerul Fondurilor Europene de ingradirea dreptului la accesarea fondurilor UE

Distribuitorii de bunuri acuza Ministerul Fondurilor Europene de ingradirea dreptului la accesarea fondurilor UE

 

magazineAsociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) acuza Ministerul Fondurilor Europene de ingradirea dreptului la accesarea fondurilor europene, dupa ce a nesocotit obligatia de a notifica Comisiei Europene modificarea Schemei de ajutor de stat instituite prin Legea nr. 220/2020 de aprobare a OUG nr 130/2020. Prin acest act normativ se finanteaza sectoare economice total irelevante in contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19, de exemplu vanzarea cu amanuntul a armelor si munitiilor sau inchirierea de casete video si CD-uri, insa nu se finanteaza distributia de alimente sau productia vinurilor, arata ACDBR intr-un comunicat de presa. Mai mult, 29 ianuarie 2021 este termenul maxim ca IMM-urile sa poata depune cereri de finantare la Masura 3 – ajutoare de investitii de cate 50.000 – 200.000 de euro.

Iata si cumunicatul ACDBR:

„Prezentul Comunicat de presa are rolul de a semnala public derapajul legislativ al Guvernului Romaniei referitor la aplicarea Ordonantei de urgenta nr. 130/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, in contextul crizei provocate de COVID-19. Aceasta Ordonanta a Guvernului a fost modificata anul trecut, in decursul a 5 luni de zile, prin alte doua OUG-uri (nr. 174 si nr. 199), precum si prin Legea nr. 220/2020.
Desi reglementarile europene si nationale in domeniul ”ajutoarelor de stat” si chiar OUG nr. 199/2020 instituie in sarcina Guvernului Romaniei obligatia de a informa Comisia Europeana in vederea aprobarii schemelor de ajutor de stat, Romania a notificat Comisiei doar modificarile aduse OUG 130 prin propriile Ordonante (174 si 199), nu si modificarile aduse prin Legea 220/2020, ceea ce o face inaplicabila.
In acest moment, 29 ianuarie 2021 este termenul maxim ca IMM-urile sa poata depune cereri de finantare la Masura 3 – ajutoare de investitii de cate 50.000 – 200.000 de euro.

Legea nr. 220/2020 aduce modificari esentiale Ordonantei 130, in sensul ca introduce in lista codurilor CAEN eligibile si alte domenii economice (precum distributia de bunuri de larg consum si productia vinurilor din struguri) si modifica 100% Anexa 4 – ”CRITERIILE DE SELECTIE la finantare ale proiectelor de investitii aferente masurii 3”.

Articolul 45 din Constitutia Romaniei consacra: ”accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate.” Articolul 53 din Constitutia Romaniei prevede ca restangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati se poate realiza: ”numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”

Prin OUG nr. 130/2020 se finanteaza sectoare economice total irelevante in contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19, de exemplu vanzarea cu amanuntul a armelor si munitiilor sau inchirierea de casete video si CD-uri, insa nu se finanteaza distributia de alimente sau productia vinurilor…
Asociatia ACDBR a solicitat raspunsuri in data de 21 decembrie de la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Consiliul Concurentei, Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, Avocatul Poporului, Primul Ministru, Presedintele Romaniei, Comisia Europeana.

Toate institutiile care au raspuns pana acum indica Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene ca principal responsabil in acest abuz al eludarii notificarii prevederilor legii 220/2020, insa de la aceasta institutie nu am primit niciun raspuns oficial.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului este administratorul ajutorului de stat instituit prin OUG nr. 130/2020 cu modificarile si completarile ulterioare. Paradoxal este ca Ministrul Economiei, domnul Claudiu Nasui, fie nu a gasit inca solutii legale, fie nu a dorit sa aplice prevederile Legii nr. 220/2020, desi, in calitate de deputat, domnul Claudiu Nasui a fost unul dintre sustinatorii actualei forme a legii prin formularea de amendamente.

Subliniem ca Legea nr. 220/2020 a fost aprobata de Parlament in unanimitate si promulgata de Presedintele Republicii in cateva zile, deci factorul ”orgoliul politic” nu ar trebui sa reprezinte un obstacol!
Subliniem ca in viitorul apropiat Romania va trebui sa identifice prioritati si solutii strategice pentru a duce gradul de absorbtie a fondurilor europene spre 100%, ori, in conditiile in care neglijenta in serviciu, incompetenta, reaua-credinta sau interesele partizane ale membrilor Guvernului vor fi la temelia Planului National de Redresare si Rezilienta, antreprenoriatul si cetatenii Romaniei vor fi marii perdanti de la masa Uniunii Europene.

Solicitam Primului Ministru, Ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministrului Economiei, Presedintelui Consiliului Concurentei sa se reaseze la aceeasi masa de discutii si sa respecte legea. Compromisul partizan in aplicarea legii nationale si europene diminueaza increderea mediului de afaceri si a cetatenilor in autoritatile Romaniei.

Solicitam autoritatilor publice mai sus mentionate urmatoarele:
1. Notificarea Comisiei Europene a prevederilor Legii nr. 220/2020 prin care se modifica OUG nr. 130/2020
2. Prorogarea termenului de 29 ianuarie pentru depunerea solicitarilor pe Masura 3 – ajutoare de investitii,
3. Aplicarea Legii nr. 220/2020 prin care se aproba OUG nr. 130/2020.

ACDBR contribuie in context macroeconomic la asigurarea securitatii alimentare si la diminuarea deficitului de balanta comerciala ale Romaniei prin supravietuirea comertului traditional (independent), in contextul in care peste 65% din comertul cu bunuri de larg consum pe teritoriul national se realizeaza prin supermagazinele firmelor multinationale“.

Comunicatul este semnat de Ovidiu Gheorghe, Presedinte Asociatia ACDBR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *