Ce se va intampla cu exporturile rusesti de grau?

Ce se va intampla cu exporturile rusesti de grau?

 

graulGuvernul de la Moscova analizeaza posibilitatea introducerii unei cote la exporturile de cereale precum si a unei taxe la exporturile de grau in perioada 15 februarie – 30 iunie, dupa ce presedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preturilor la alimente, potrivit Reuters care citeaza mai multe surse din apropierea Guvernului rus. Dupa cum se stie, Rusia este unul din cei mai mari exportatori mondiali de grau. Cotatia graului la bursa de la Chicago a crescut imediat dupa publicarea acestor informatii, arata Agerpres. Putin i-a criticat recent pe oficiali si pe jucatorii de pe piata pentru cresterea preturilor la paine, faina, zahar si ulei de floarea soarelui. In replica, premierul Mihail Misustin a spus ca Rusia va lua masuri.

Rusia a inregistrat in acest an o recolta mare de grau dar cu toate acestea preturile pe piata interna au crescut. Pentru a opri aceasta tendinta de crestere, Ministerul rus al Agriculturii a propus anterior introducerea unei cote de 17,5 milioane tone la exporturile de cereale in perioada 15 februarie – 30 iunie.

Va rugam sa sustineti presa independenta – proiectul Agrostandard. O puteti face aici! Multumim!

Rusia ar putea introduce si o taxa la export pentru uleiul de floarea soarelui daca preturile pe piata interna nu vor scadea in cursul acestei luni. Autoritatile de la Moscova au decis deja sa majoreze taxa la export pentru semintele de floarea soarelui si rapita, incepand din luna ianuarie 2021.

Citeste si 2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

De asemenea, ar putea fi introdus un pret maxim la zahar si ulei de floarea soarelui prin intermediul unor acorduri intre lanturile de distributie, producatori si Consiliul Concurentei din Rusia.

In ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o tara dependenta de importurile de grau la una care este responsabila pentru o cincime din vanzarile mondiale.

Citeste si Fermierii cu mai putin de 5 ha au un venit mult mai mic decat romanii trimisi in somaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *