Ce se intampla cu uleiul de floarea soarelui

Ce se intampla cu uleiul de floarea soarelui

 

Daca in urma cu cateva saptamani, litrul de ulei de floarea soarelui putea fi gasit pe rafturile mai multor magazine la un pret sub 5 lei, acum, tendinta este de crestere.

Nici macar prognozele bune privind recolta noua sau plafonarea preturilor de la 1 august nu sunt de natura sa tempereze preturile, dupa cum sustin jucatorii din piata.

„Eu cred ca pretul a ajuns destul de jos, oricum la nivelul de dinainte de crestere. Varful a fost undeva la 11 lei pe litru, consider ca la acel moment preturile au crescut artificial la tot, din cauza razboiului din Ucraina. Acum, trendul este ascendent, desi vine recolta noua. In urma cu doua saptamani si noi am avut ulei la un pret de 4,99/litru, iar acum o saptamana pretul era de 5,68 lei/litru”, a declarat pentru Ziarul Puterea Claudiu Zglobiu, patronul unei firme de distributie de marfuri din Craiova, membra a Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania.

Zglobiu, care are trei magazine de tip cash&carry in zona Olteniei, spune ca romanii sunt interesati in primul rand de pret, in functie de care este stabilita si strategia companiei.

„Reducem gama de produse si dam drumul la pret, este singura varianta pe care o vedem noi, cel putin in zona aceasta mai saraca a tarii, comparativ cu alte zone”, a mai precizat Zglobiu.

In piata, uleiul se mai gaseste inca la anumiti retaileri la preturi sub 5 lei pe litru doar la oferta si nu se stie pentru cat timp.

O piata in miscare

In luna iunie, pretul uleiului de floarea-soarelui a crescut de la 750 de dolari/tona la 900 dolari/tona, in timp ce semintele de floarea soarelui s-au scumpit de la circa 651 de dolari/tona pana la 718 dolari/tona.

Pentru sezonul in 2022/2023, Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile cu privire la importurile UE de ulei de floarea soarelui pana la doua milioane de tone, fata de 1,5 milioane de tone, prognozat anterior.

Cat despre productia de seminte de floarea soarelui din acest an, se asteapta o recolta mai buna fata de anul trecut, inclusiv in Ucraina, desi este razboi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *