Ce suprafete de teren agricol lucreaza in proprietate fermierii din Romania

Ce suprafete de teren agricol lucreaza in proprietate fermierii din Romania

 

Mai putin de un sfert din terenurile lucrate de fermieri in Romania sunt in proprietate, restul fiind administrate in arenda, sustin reprezentantii Forumului Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR).

Tocmai de aceea este foarte importanta Legea arendei adoptata recent de Parlament, in conditiile in care aceasta prevede obligativitatea incheierii unui contract pe minimum sapte ani, mai arata membrii Forumului APPR.

„Daca avem destul constrangeri privind climatul si modul in care se face agricultura oriunde in lumea aceasta, macar ceea ce putem sa prevedem si anume faptul ca putem sa ne lucram acea parcela de teren pentru un termen minim, credem ca este un lucru fara de care nu ne vom putea continua activitatea in viitor. Este extrem de important, as spune vital pentru agricultura romaneasca. Trebuie sa avem in vedere ca in Romania, astazi, circa 20% din terenurile pe care un fermier le lucreaza sunt in proprietate, restul este arendat. Aceasta inseamna ca oricand lucrurile se pot schimba, inseamna ca nu exista o predictibilitate in relatia cu partenerii, bancile, fondurile europene”, spune Alina Cretu, director executv Forumul APPR.

Romania este tara care detine cele mai multe ferme in UE – din cele 9,1 milioane de exploatatii agricole care existau, in 2020, in statele membre, aproape o treime (31,8%) se aflau in Romania. Dimensiunea medie a fermei era de 4,42 ha, fata de 17,4 ha, la nivel european, potrivit datelor Eurostat.

In 2020, Romania detinea 8,1% (12,8 milioane hectare) din suprafata agricola a UE, arata Puterea.ro.

One thought on “Ce suprafete de teren agricol lucreaza in proprietate fermierii din Romania

  1. Este foarte interesant sa observam cum problema arendelor are implicatii majore in agricultura si agricultorii romani si, totodata, diferentele majore in ceea ce priveste inclinarea tarilor membre catre proprietatile pe termen lung. Aceste informatii sunt foarte importante pentru intelegerea evolutiei agriculturii in Romania.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *