Ce se intampla cu pretul porumbului

Ce se intampla cu pretul porumbului

 

In contextul razboiului din Ucraina, cotatia porumbului continua sa creasca, atingand, la finele lunii aprilie, cel mai ridicat nivel de dupa 2012 la bursa de la Chicago, pe masura ce acest conflict sufoca livrarile, iar conditiile meteo nefavorabile pun in pericol culturile in cele doua Americi, transmite Bloomberg.

Silozurile din Ucraina sunt inca pline cu cerealele de anul trecut, iar razboiul afecteaza de asemenea insamantarile. Aceste pierderi pe partea de oferta ii determina pe cumparatori sa se indrepte spre alte regiuni insa producatorii din America de Nord şi America Latina se confrunta cu evolutii meteo nefavorabile.

In Brazilia, un mare cultivator şi exportator mondial de porumb, regiunea din centru-vest a avut o luna aprilie secetoasa, ceea ce a afectat porumbul in ultima faza de creştere inainte de recoltat. In cazul SUA, unde porumbul tocmai este insamantat, solul ud şi temperaturile scazute au facut ca insamantarile sa cunoasca cel mai lent start de dupa 2013.

Toate aceste ingrijorari cu privire la productie au provocat joi la bursa de la Chicago o creştere de 0,9% a cotatiilor futures la porumb pana la 8,1975 dolari per bushel, apropiindu-se de valoarea record inregistrata in urma cu zece ani. Aceasta apreciere, impreuna cu preturile in creştere exploziva la oleaginoase, risca sa majoreze şi mai mult costul alimentelor, care sunt deja la un nivel record şi contribuie la o inflatie ridicata in intreaga lume.

“Porumbul a ajuns in zona in care se vorbeşte de rationalizarea cererii”, sustin analiştii de la banca Rabobank, care şi-au revizuit estimarile privind pretul mediu in al doilea trimestru pana la 8,25 dolari per bushel. “Consumatorii sunt şocati de costurile actuale, dar tocmai asta este ideea: livrarile sunt in pericol, iar siguranta vine cu un pret ridicat”, adauga analiştii Rabobank.

De la inceputul acestui an şi pana in prezent cotatia porumbului a crescut cu 38% la bursa de la Chicago. Tot joi au crescut şi cotatiile la grau, revenind peste pragul de 11 dolari per bushel, in timp ce cotatiile la soia boabe au ramas stabile.

In acest context al cotatiilor ridicate, se inmultesc ingrijorarile cu privire la insecuritatea alimentara in tarile in curs de dezvoltare. SUA au anuntat ca vor recurge la capacitati de finantare de urgenta, care nu au mai fost folosite dupa 2014, pentru a putea oferi ajutoare alimentare in valoare de 670 de milioane de dolari tarilor care sunt in pericol de foamete din cauza invaziei ruseşti a Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *