Ce s-a ales de marile proiecte de irigatii ale fostului ministru Petre Daea: fara apa pe canal, numeroase investitii sunt blocate

Ce s-a ales de marile proiecte de irigatii ale fostului ministru Petre Daea: fara apa pe canal, numeroase investitii sunt blocate

 

Refacerea sistemului de irigatii a constituit una din prioritatile majore in mandatul fostului ministru al Agriculturii Petre Daea. Din pacate, multe dintre proiecte sunt pur si simplu blocate, pentru ca din varii motive, cum ar fi avizele de mediu, de exemplu, nu exista apa pe canal.

Intarzierile sunt cunoscute la nivelul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), dar si de catre actualul ministru al Agriculturii Florin Barbu, care da asigurari ca in niciun caz banii pentru aceste proiecte nu vor fi pierduti.

Doi ani si jumatate de intarziere

Un astfel de caz este la Bordusani, in judetul Ialomita, unde intarzierea este de circa doi ani si jumatate, desi fostul ministru Petre Daea promitea ca amenajarea de irigatii va fi gata pana in septembrie 2022.

”Investitia a fost demarata la sfarsitul lui 2019, inceputul lui 2020 si a avut ca termen de finalizare anul 2022. In 2022, a venit intr-o vizita pe teren domnul ministru Petre Daea care ne-a promis solemn ca pana in septembrie amenajarea va fi functionala ….Au trecut doi ani si jumatate si nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca lipsesc niste posturi de transformare la statiile de pompare a apei ca sa poata sa se bage apa pe canal. In doi ani si jumatate nu s-a reusit montarea lor. Culmea ironiei este ca am aflat ca a fost depusa de curand documentatia de obtinere a ATR- ului. De ce a trebuit sa asteptam atat, daca era asa de simpla solutia, era primul lucru care trebuia realizat”, a declarat fermierul Marius Andrei, presedintele Organizatiei Utilizatorilor De Apa Pentru Irigatii (OUAI) Bordusani, prezent la o conferinta de presa organizata de catre Alianta pentru Agricultura si Cooperare.

Amenajarea de irigatii din zona ar urma sa deserveasca 25 000 ha si are 4-5 statii de repompare „ultimul racnet, motoare, pompe noi, dar fara apa pe canal”, povesteste cu amaraciune fermierul.
Actualul ministru al Agriculturii Florin Barbu a promis si el ca situatia se va rezolva si inca foarte repede, adica intr-o luna, pentru ca nu este nevoie decat de un aviz de la CEZ.

Probleme si cu autorizatiile de mediu

Un alt caz cu probleme este si in judetul Constanta, la Sinoe, unde proiectul este implementat 100% de anul trecut, dar nu se pot face probele utilajelor, pentru ca nu exista apa pe canal. Aici, marea necunoscuta este obtinerea autorizatiei de mediu, in conditiile in care zona este declarata arie strict protejata.

„Avem un proiect implementat 100% din 2024, termenul de finalizare este 30 septembrie 2025, nu-l putem inchide, pentru ca nu putem pune in functiune bunurile achizitionate, nu avem apa pe canal, avem promisiuni din 2019 ca o sa avem apa pe canal. In situatia mea mai sunt inca sase proiecte in zona”, spune si Hagiu Demetrian, presedinte OUAI Biosud Constanta.

Conducerea ANIF recunoaste ca nu este singurul caz de investitie blocata, insa nu exista riscul ca banii sa fie pierduti – ”Vom pune problema pentru urgentarea acestor avize de la Mediu si Cultura in cazul dumneavoastra. Este o mare problema, o stim si de la alte investitii, nu veti fi pusi in pericol in sensul de a da banii inapoi”, spune seful ANIF.Cornel Popa.

Florin Barbu da si el asigurari ca nu se va pierde investitia. „Nu veti dezangaja proiectul, va promit ca veti avea probele facute la data de 31 septembrie”.

Fechet si Burduja, in fata fermierilor

Problemele semnalate de fermieri au fost semnalate ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet si ministrului Energiei, Sebastian Burduja, in cadrul unei intalniri organizate recent la sediul Ministerului Agriculturii, la care au fost prezenti si fermieri.

„Este esential sa avem acest dialog direct, pentru ca sunt multe aspecte de clarificat si solutii pe care trebuie sa le punem in practica in ceea ce priveste implementarea proiectelor de irigatii, finantate atat din fonduri de la bugetul de stat, cat si prin programele din Planul National Strategic 2023-2027. Sunt multe contracte semnate care urmeaza sa fie implementate. Ne concentram pe solutionarea principalelor probleme semnalate de fermieri, fie ca este vorba despre avize si autorizatii de mediu, fie de relatia cu furnizorii de energie. O infrastructura de irigatii moderna si functionala este vitala pentru cresterea competitivitatii agriculturii romanesti”, a declarat ministrul Agriculturii Florin Barbu dupa intalnirea cu cei doi ministri.

Investitiile pentru extinderea si dezvoltarea sistemelor de irigatii dispun de fonduri alocate prin Planul National Strategic de 400 de milioane de euro destinate Organizatiilor de Udatori si 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii principale de irigatii, gestionata de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *