Anul trecut s-a dovedit a fi unul plin de provocari pentru fermierii din Romania, caldura extrema afectand puternic sectorul agricol la nivel national. In 2024, in tara noastra s-a inregistrat cea mai calda vara de cand exista date meteo complete, adica de la 1901 si pana in prezent, cu o temperatura medie pe tara de 24,2°C.
Temperatura medie anuala a fost de 12.9916°C, ceea ce a facut ca 2024 sa fie cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteorologice in Romania. Conform statisticilor oficiale ale Administratiei Nationale de Meteorologie, numarul zilelor de canicula continua sa creasca de la an la an. Agra Asigurari, singura companie din Romania specializata exclusiv in sectorul asigurarilor agricole, analizeaza efectele negative asupra fenomenelor extreme in dezvoltarea afacerilor agricole.
“Canicula reprezinta o amenintare serioasa pentru agricultori, cu efecte variate ce se resimt la nivelul culturilor, al solului si al resurselor de apa disponibile. Temperaturile ridicate peste pragul de stres termic (situat intre 30-35°C pentru majoritatea plantelor) reduc procesul de fotosinteza si accelereaza evapotranspiratia, ceea ce duce la stres hidric. Culturile precum porumbul, floarea-soarelui si graul sunt printre cele mai afectate.
De asemenea, caldura afecteaza totodata calitatea recoltelor. La porumb, de exemplu, stresul termic poate determina sterilitatea polenului, ceea ce scade numarul boabelor pe stiulete. La vita de vie, canicula poate influenta continutul de zaharuri si aciditatea strugurilor”, declara Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurari.
Conditiile de canicula favorizeaza inmultirea daunatorilor si accelereaza evaporarea apei din sol, reducandu-i fertilitatea. Mai mult, ”canicula afecteaza nivelurile raurilor si panzelor freatice, limitand accesul fermierilor la irigatii, o problema critica pentru agricultura”, adauga Horia-Adrian Lupu.
In acest context, pentru a minimiza impactul caniculei, fermierii pot adopta mai multe masuri, precum utilizarea soiurilor rezistente la seceta, folosirea tehnologiilor de cultivare adaptate sau a sistemelor de irigare prin picurare. De asemenea, asigurarile agricole devin un instrument esential in gestionarea riscurilor climatice si reprezinta o plasa de siguranta vitala pentru fermieri.
“In primul rand, asigurarile inseamna protectie financiara. In cazul pierderilor cauzate de canicula, asigurarile ofera compensatii care ajuta fermierii sa-si mentina viabilitatea economica.
In al doilea rand, asigurarile ajuta la stimularea investitiilor. Avand o protectie in caz de dezastru, fermierii pot investi in tehnologii moderne si in extinderea afacerii.
Stabilitatea financiara asigura viabilitatea si longevitatea agribusiness-urilor, prevenind acumularea de pierderi financiare pe termen lung, iar politele de asigurare agricola au exact acest scop, de protectie si despagubire a fermierului in situatia producerii daunei cauzata de evenimente climatice extreme”, afirma Iulia Parapianu, Director General Adjunct al Agra Asigurari.
In caz de canicula, Agra Asigurari pune la dispozitia fermierilor doua produse de asigurare pentru protejarea culturilor. Index de seceta, o asigurare care “ofera flexibilitate prin posibilitatea alegerii UAT (Unitate Administrativ-Teritoriala) de referinta cel mai apropiat de suprafetele cultivate, a sumei asigurate pe hectar, iar despagubirile pentru daunele cauzate de deficitul de precipitatii si zilele de canicula sunt distribuite proportional pe fazele de vegetatie”, subliniaza Iulia Parapianu.
Asigurarea impotriva riscului de seceta cu evaluare in teren la cultura de porumb boabe, din cadrul produsului de asigurare Agrar Basis, ofera fermierilor protectie financiara si stabilitate in fata conditiilor climatice extreme, care devin din ce in ce mai frecvente. Subscrierea pentru acest risc se poate face pana la data de 15 aprilie a anului agricol in curs.
“Intr-un context agricol din ce in ce mai vulnerabil, protectia culturilor reprezinta un pas esential pentru asigurarea continuitatii si rentabilitatii afacerilor agricole”, precizeaza Horia-Adrian Lupu.
Prin asigurarea integrala a suprafetelor cultivate si prin procese simplificate, Agra Asigurari ofera un parteneriat de incredere pentru fermierii care doresc sa isi protejeze investitiile si sa isi asigure viitorul in fata provocarilor climatice.
Despre Agra Asigurari
Incepand cu 2016, compania Agra Asigura ofera produsele sale de asigurare fermierilor din Romania fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol. Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.