Uniunea ,,Salvam Taranul Roman solicita MADR o pozitie oficiala si o intalnire de urgenta”, avand in vedere observatiile transmise Romaniei de catre Comisia Europeana pentru PNS 2023-2027 din cadrul
Concret, iata care sunt propunerile si solutiile organizatiei pentru PNS:
- Clasificarea fermelor dupa dimensiune :
- dimensiunea fermelor mici intre 4.000 -30.000 SO
- ferma medie 30.001-80.000 SO
- ferma mare 80.001-250.000 SO
- ferma foarte mare 250.000 so
- Plafonarea subventiilor pentru fermele mari conform recomandarilor Comisiei Europene la maxim 100.000 euro/ ferma
- Plata redistributiva pentru fermele mici si mijlocii trebuie facuta tinand cont de noua abordare PAC 2023-2027 si de structura fermelor din Romania ( peste 850.000 ferme mici si mijlocii ) astfel conform recomandarilor primite de la Comisie cei mai multi bani pe acest tip de sprijin trebuie distribuiti catre fermele mici si mijlocii, si nu fermelor de dimensiuni mari si foarte mari, se arata intr-un comunicat de presa al USTR.
In acest context, propunerea USTR este de a respecta urmatoarele intervale 1-20 ha, respectiv 20-50 ha pentru plata redistributiva cu o plata mai mare / ha pentru intervalul 1-20 ha .
- Pentru Interventia de instalare a tinerilor fermieri in PNS 2023-2027 cerem :
- Suplimentarea bugetului cu inca 770 mil euro, ajungandu-se la o suma totala de 1 mld euro si ridicarea plafonului/beneficiar de la 70.000 la 100.000 euro, conform recomandarilor Comisiei Europene.
Conform Regulamentului Uniuniii Europene pentru acest tip de Interventie , statul membru poate aloca minim 3 % din bugetul total , neexistand un plafon maxim, fapt ce permite majorarea acestui plafon cu un procent mult mai mare, avandu-se in vedere faptul ca la aceasta data, in tara noastra , satul romanesc este imbatranit si depopulat, decapitalizat, afectat atat de pandemia COVID 19, dar si de razboiul din Ucraina, toate acestea determinand o crestere fara precedent a inputurilor, echipamentelor si a costurilor de productie in care energia electrica si termica dar si combustibilii joaca un factor important in gestionarea si mentinerea unei ferme.
Consideram ca acordarea unui sprijin de 100.000 euro / tanar fermier ar fi mai benefic pentru a intineri generatiile de fermieri in mediul rural.
- Dimensiunea exploatatiei la aplicare sa fie mentinuta la 12.000 SO iar plafonul maxim sa fie de asemenea mentinut la maxim 50.000 SO, in acest fel sa fie accesata de fermierii care se instaleaza in fermele mici si medii.
- Includerea unei masuri de investitii distincte doar pentru constructia si modernizarea de spatii protejate destinate exclusiv cultivarii legumelor, bugetata cu minim 800.000 euro
- Suplimentarea sumei pentru „Sprijin cuplat vegetal destinat legumelor cultivate in spatii protejate” de la 2,4 milioane euro/an, cat a fost prevazut initial in PNS la 20 milioane euro/an, tinand cont ca in perioada 2014-2020 bugetul total alocat a fost de 13,3 milioane euro/an si aceasta diminuandu-se anual.
Consideram ca suma propusa de dvs. initial ( 2,4 milioane euro ) este total inadecvata si insuficienta pentru perioada 2023-2027, tinandu-se cont si de faptul ca infiintarea, intretinerea, constructia si modernizarea spatiilor protejate si tehnologiile de cultura care sa se adapteze la noile cerinte europene sunt destul de costisitoare ( inverzire, clima, etc ).
- Suplimentarea sumei SCV pentru cultura de cartofi
- SCHEME DE SPRIJIN PNDR PENTRU PERIOADA DE TRANZITIE 2021-2022
- Pentru perioada de Tranzitie 2021-2022 pe pilonul II. Dezvoltare Rurala, Romania a beneficiat de un buget de aproximativ 3,4 miliarde euro doar finantare nerambursabila din partea Comisiei Europene iar la aceasta data au fost contractate si platite proiecte de numai 430 milioane euro, rezultand faptul ca o suma importanta acordata Romaniei pentru perioada de Tranzitie va ramane necheltuita iar la aceasta data AFIR mai are disponibili aproximativ 800.000 euro, bani care pot fi directionati catre fermierii mici si IMM-uri din procesare, in procent de 5 % din totalul bugetului de Tranzitie in contextul crizei provocate de razboiul din Ucraina.
Sumele de care pot beneficia fermele de familie , fermele mici , gospodaria taraneasca si tinerii fermieri sunt de 15.000 euro /ferma, respectiv 100.000 euro / IMM care activeaza in domeniul procesarii la care se pot adauga 25 milioane de euro din rezerva de criza a Uniunii Europene, bani alocati Romaniei la care statul roman poate adaga inca 50 milioane euro, bani din bugetul national conform derogarilor Comisiei Europene ( 200 % contributia statului membru )
Avand in vedere si aceste aspecte va rugam sa luati in considerare suplimentarea bugetului pentru Microgranturi astfel incat toti beneficiarii eligibili , inscrisi in program , sa fie finantati.
De asemenea va propunem alocarea unui ajutor de stat de minim 30.000 euro / ferma cu finantare europeana de 50 % si 50% finantare de la bugetul de stat.
Va reamintim faptul ca banii alocati Romaniei in perioada de Tranzitie se pierd, neputand fi reportati in PNS 2023-2027, daca nu sunt cheltuiti pana la finalul anului 2023.
In contexul pandamiei de COVID -19, in contextul razboiului din Ucraina, cel al cresterii preturilor la energie, combustibili, ingrasaminte, inputuri, etc, Romania nu a oferit nici un sprijin financiar din bugetul national, asa cum au facut-o celelalte state ale UE ( Italia, Franta, Polonia, Germania, etc ) fermierii din Romania fiind intr-o competitie total inegala cu acestia.
- Suplimentarea sumei pentru sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri cu cel putin bugetul ramas de la sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri – Diaspora (20 milioane euro ) avandu-se in vedere faptul ca foarte multe proiecte eligibile au ramas fara finantare, iar nevoia de intinerire a generatiilor de fermieri este una deja acuta si cel putin la nivel declarativ aceasta nevoie se regaseste si in declaratiile oficiale ale conducerii MADR.
- Stabilirea cuantumului total pentru SCV legume cultivate in spatii protejate ,,tomate si castraveti pentru industrializare,, si ,,Cartof timpuriu si de samanta ,, aferente anului de cerere 2022.
Care sunt plafoanele notificate de Romania, Comisiei Europene ?, Cu cine au fost stabilite ? si daca Notificarea cu plafoanele maxime totale pentru anul 2022 au fost transmise Comisiei.
- POLITICI AGRICOLE DE DEZVOLTARE RURALA NATIONALE, PROPUNERI SI MASURI URGENTE
- Infiintarea unei Directii pentru Horticultura in cadrul MADR
- Reducerea pretului la carburant cu 50% fata de pretul la pompa, pentru agricultura, asa cum se practica si in celelalte state UE
- Subventionarea energiei, de orice tip si a ingrasamintelor chimice pentru agricultura
- Combaterea evaziunii fiscale si a comertului ilicit cu produse agroalimentare (legume, fructe, lactate, carne, etc ) . Verificarea si respectarea normelor de acces in tara a acestor produse, venite mai ales din spatiul intracomunitar.
- Infiintarea unui program national pentru sustinerea etichetarii, ambalarii, sortarii, etc destinat producatorilor de legume si fructe prin sustinerea finantarii achizitionarii materialelor necesare cu scopul crearii lantului scurt de aprovizionare in vederea facilitarii accesului fermierilor catre Retail si pentru o mai buna trasabilitate a produselor agroalimentare nationale prin comercializarea acestora la stardardele impuse de piata.
Sustinand astfel producatorii autohtoni de legume si fructe, acestia vor putea patrunde mai usor pe piata si produsele lor vor putea fi mai usor recunoscute si identificate de catre consumatorul roman.
Reprezentantii Uniunii Salvam Taranul Roman isi manifesta disponibilitatea de a participa la consultari in cadrul MADR, prin expertizele pe care le pot oferi, cu scopul realizarii unei bune implementari a extinderii afacerilor agricole specifice fermierilor, cultivatori de legume din Romania, onorand orice invitatie in acest sens.
Comunicatul este semnat de Membrii ”Uniunea Salvam Taranul Roman” :
Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobantu, Presedinte
Federatia Nationala a Lucratorilor (afiliat BNS) ‐ Horatiu Raicu, Presedinte
Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt ‐ Ion Paunel, Presedinte
Asociatia Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Presedinte
Asociatia Producatorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori de Legume si Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Presedinte
Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricola Legume de Vidra Lacatus Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat ‐ Claudiu Breazu , Presedinte
Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita ‐ Valentin Cristea, Presedinte
Cooperativa Agricola Ialomiteana Line ‐ Roxana Rosculet, Presedinte
Organizatie de producatori TOMATE COM, Mircea Bujor, Presedinte
Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale