Calin Musca, PorkProd: Nimeni nu discuta de marea evaziune la importul de carne

Calin Musca, PorkProd: Nimeni nu discuta de marea evaziune la importul de carne

 

Calin-MuscaCalin Musca, antreprenor PorkProd, a declarat la BucharestFoodSummit ca nu doar ca se importa foarte mult, dar de multe ori se aduce carne de la abatoare din vestul Europei cu termene de valabilitate la limita expirarii, ceea ce constituie o grava amenintare la adresa sanatatii consumatorilor romani. Romania este de ani buni un importator net de carne, mai ales de carne de porc, care atarna greu in balanta agroalimentara.

In acest conditii chiar nu mai mira pe nimeni promotiile practicate in piata, la preturi cu care fermierii romani n-au nicio sansa sa poata concura.

„Vreau sa atrag atentia asupra pericolului pe care il vad in tara la noi vizavi de un import tot mai accentuat a tot ceea ce inseamna carne, as atrage atentia inclusiv Consiliului Concurentei pentru ca ma uit in piata si observ ca atunci cand mergem intr-un supermarket o sa vedem promotii la diverse piese de carne, coordonate intre supermarketuri. Noi ca si procesatori aici, avem anumite costuri care sunt clare, ei pot sa se joace producand astfel o concurenta neloiala fermierilor autohtoni sau procesatorilor autohtoni”, a declarat Calin Musca la BucharestFoodSummit.

El a vorbit de fenomenul de evaziune in acest sector, in conditiile in care producatorii romani sunt tot mai putini, iar productia de carne autohtona scade pe zi ce trece, din cauza pestei porcine africane.

„Daca discutam de preturi mai mici in anumite conditii, trebuie sa luam in calcul marea evaziune de care toata lumea stie, dar nimeni nu discuta, la importul de produse din carne. Ma refer la frauda pe partea de TVA si sunt multi importatori care cumpara carne de la abatoare din Vestul Europei la limita expirarii si cand a trecut granita in Romania, carnea are certificat sanitar valabil pentru inca 10 sau 12 zile. Este o lipsa a institutiilor statului roman de a-si proteja cetatenii”, s-a aratat revoltat Calin Musca.

Carnea de porc ocupa prima pozitie in topul produselor agrolimentare importate de Romania, in primul semestru din 2020, cu o valoare de 292,2 milioane de euro, respectiv un volum de 122.961 tone.
Fermele detinute de PorkProd dispun de un efectiv de 50.000 de capete de porc, cu livrari anuale de peste 10.000 tone de carne. PorkProd face parte din grupul CAI Curtici, un model de integrare de succes in Romania. Grupul este prezent in sectorul vegetal, dar detine si ferme de animale, abator, capacitati de procesare si o retea de 36 de magazine.

BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusines, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa.

Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferinta au participat Florin Citu, ministrul Finantelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar si fermierii integratori – Dimitrie Musca si Nicusor Serban. Au mai fost prezenti Nicolae Badea, presedinte Computerland, Adrian Radulescu – presedinte Asociatia Fermierilor Romani, Nicolae Istudor, Rector ASE Bucuresti, Valentin Vladut, director general Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu si Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat in parteneriat cu #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Maracineni, HORA, Agrostandard si Academia de Studii Economice Bucuresti.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.

Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul. Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in desfasurare. Se mai pot face inscrieri de participare dar locurile sunt limitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *